| | | |

Атанас Зафиров: Коалицията на голямото шубе реши да пресече ентусиазма на прокуратурата

Факт е, че когато прокуратурата започна да си върши работата, коалицията на страха или голямото шубе, реши да пресече ентусиазма й

„Нека да изчакаме окончателното завършване на процедурата, предстои издаването на указ от президента, сезиран е и Конституционният съд. Да изчакаме и днешната изява на главния прокурор в Европейския парламент, където се очаква да направи, по неговите думи, някакви шокиращи разкрития.“

Така зам.-председателят на БСП и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров коментира решението на ВСС да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев.

В ефира на Euronews той заяви:

„Законът беше променен, за да се събере някакво мнозинство, което да смени главния прокурор.

Това още веднъж потвърждава нашата теза, че всички опити, които се правят в момента за промяна в съдебната система, са фиксирани в определени личности, а не в самата същност на промяна.

Те показват каква е крайната цел – овладяване на съдебната система, чрез смяна на фигурите в нея“, посочи той и допълни, че това са хора, които в името на собственото си оцеляване и собствените си имунитети, са се прегърнали.

„Материята се събра с антиматерията. Българското общество ще си даде оценката за това“, каза още социалистът.

Зафиров определи като парадоксален начина, по който беше сменен главният прокурор.

„Той беше избран с едно мнозинство, а сменен от друго. Не смятам, че това е в рамките на правото и в духа на Българската конституция.

Стана ясно защо този закон беше приет в съкратени срокове – един от водещите юристи в ГЕРБ още в залата си призна, че законът е противоконституционен“, коментира той и допълни, че

близки до президента хора са дали заявки, че държавният глава ще изчака с издаването на указа за освобождаване.

„В момента, в който прокуратурата започна да си върши работата, за което от БСП призоваваме от години, изведнъж се създаде подозрителната т.нар. “коалиция на имунитетите“, заяви социалистът и продължи:

„Мога да я нарека и “коалиция на страха“.

През цялото това време ние имаме последователна позиция за върховенство на закона, но тези промени не трябва да бъдат самоцел“, категоричен е той.

Според Атанас Зафиров темата за промени в Конституцията винаги се изважда удобно в подобни ситуации.

„За мен това, което в момента се върши, е една имитация. Няма нищо конкретно, хвърлят се в публичното пространство различни тези и идеи, някои от тях смущаващи“, посочи социалистът.

Депутатът от БСП изрази притеснение, че ако се отвори подобна процедура, на някого може да му скимне да въвежда президентска република или да се прави промяна в статута на българското семейство, което е между мъж и жена.

Социалистите приветстват предложението по отношение на статута на служебните кабинети:

„Според нас те измениха идеята, с която бяха създадени и се превърнаха в център на власт. Но ние не участваме в тези разговори, защото дори не сме поканени“, уточни Зафиров.

По отношение на поисканите имунитетите социалистът заяви:

„Те си вървят по плана, който бяха очертали от записите – създаване на комисия, тупане на топката.

Явно така разбират промяната в съдебната система – ще сменим главния прокурор и ще сложим някой, който ни е удобен и няма да ни иска имунитетите.

Изключително елементаризиране на нещата“, смята Зафиров.

По думите му, подобен тип правене на реформа само, за да бъде сменен човекът “Х“ с човека “Y“, по никакъв начин не допринася за повишаване авторитета нито на съдебната власт, нито на Народното събрание.

За БСП изборът на Тодор Тагарев за министър на отбраната остава грешка.

„Беше направен такъв опит още в четворната коалиция, ние бяхме против тогава именно, заради крайните му възгледи по отношение на войната в Украйна.

Този подход може да направи България съучастник във война, която не е наша и би навредило на националния ни интерес“, заключи Атанас Зафиров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts