| | | |

Проф. Киров: Най-безправният човек в България е един главен прокурор с прекратен мандат

Оказва се, че най-безправният човек в България е един главен прокурор с прекратен мандат. Той нито може да обжалва подготвителния акт – решението на ВСС, нито може да атакува указа на президента

Катарзис след официалното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев няма да има.

Това мнение изрази пред БиТиВи преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

По думите му развитието на нещата е една много голяма победа на Демократична България – на Христо Иванов, генерал Атанас Атанасов и правосъдният министър Атанас Славов.

Гешев нито може да обжалва указа на президента, нито да го обяви за противоконституционен като сезира Конституционния съд, посочи Киров и се изрази метафорично, че сценаристите са доста слаби, режисьорите също.

„С подписването на указа той вече не е главен прокурор и няма кой да сезира Конституционния съд с атака за противоконституционност на указа“, допълни той.

Според него прокурорската колегия във ВСС трябва да избере заместник на Иван Гешев.

Никакъв състезателен характер не може да има, а колегията трябва да излъчи един главен прокурор, каза Пламен Киров, според когото заместниците на Гешев отговарят на изискванията за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Пламен Киров призова партиите, които влизат в конституционното мнозинство, да тестват дали имат 2/3 от мнозинството, като назначат състав на Инспектората към ВСС.

Това е мнозинство, с което може да бъде променена Конституцията, ако не може да се събере мнозинство от ¾.

След махането на Гешев тази тема постепенно ще затихне и ще забравим за нея, както и за извършения атентат срещу главния прокурор, станал на 1 май, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts