| | | |

Устатата Дончева в тв ефира с шушлякова грейка и по маратонки: Пеевски, пътник си! Управляващите нямат капацитет, за….

Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат абсолютно никакъв капацитет нито да измислят страничката с текста, нито да си събират гласовете, за да го променят, да разберат дали трябва да има главен прокурор или не.

Отстраняването на Гешев е дълга битка и не само с него, а и с хората, които го измислиха.

Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ лидерът на “Движение 21”, част от “Левицата” – Татяна Дончева.

Сутрешната поява на Татяна Дончева в националния ефир обаче не бе придружена от особени скандални изказвания, каквито тя обикновено хвърля при медийните си участия.

Устатата юристка този път втрещи зрителите на предаването на Георги Любенов с облеклото, с което се появи по телевизията. Адвокатката бе обула бели маратонки и бе надянала бежово шушляково елече върху роклята си.

Очевидно г-жа Дончева се бе приготвила за поройните дъждове, които се изливат над София, но все пак появата на публична личност по телевизията изисква човек да се погрижи за облеклото си и да се яви по-стилно облечен, а не като за селска вечеринка или за екскурзия в планината,

Нищо не пречеше бившата депутатка да съблече шушляковото си елече преди да влезе в студиото на БНТ, както и да смени белите маратонки, за които обичат да пеят Стефан Вълдобрев и Камен Донев, с обувки на ток или с други по-елегантни обувки.

Иначе Татяна Дончева коментира цялата палитра от актуални политическо-правни теми

“На практика Гешев беше свален след като Бойко Борисов го предаде, без промяна в съотношението на силите това не беше възможно”, заяви тя.

По повод делото “Барселонагейт” Дончева напомни, че законът трябва да се прилага еднакво за всички.

Тя заяви, че още в периода 2005-2009 година са започнали политическите разговори за необходимостта от промяна в съдебната система, защото не е функционирала ефективно – нещо, на което европейските партньори са ни обърнали сериозно внимание.

Според нея има три дискусионни елемента, които са най-важни – устройството на прокуратурата, мястото на следствието и неговата конституционна уредба.

Темата със следствието и неговото място била поставена на дневен ред още 1997 г., заради очерталите се конфликти между екипите на МВР и следствието.

“Това, което се прави в момента обслужва само един въпрос: Може ли Гешев да уволни Сарафов, а сега след като вече не може, дали Сарафов може да уволни Ясен Тодоров, който вероятно ще трябва да замества Сарафов като шеф на следствието. Трябва да се спре с тези импровизации”, коментира Дончева.

“Това се очерта като хронична слабост и трябва да намери своето решение”, подчерта Дончева.

Според Дончева ПП-ДБ нямат капацитет за промяна на главата в Конституцията, която се отнася към съдебната система. Тя призова импровизациите по темата да спрат.

“Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат абсолютно никакъв капацитет нито да измислят страничката с текста, нито да си събират гласовете, за да го приемат, нито да разберат дали трябва да има главен прокурор или не.

Тя заяви, че “Левицата” настоява за създаването на орган към председателя на Народно събрание или към министъра на правосъдието, в който “да се събере цялата сериозна юридическа експертиза

– европейските ни съдии, ключовите конституционалисти, бивши върховни съдии, живите депутати-юристи от Великото народно събрание”, за да стигне до консенсусно разбиране кои пунктове трябва да се променят, защо трябва да се променят и какво се цели с промяната.

И вместо да се упражняват в импровизации на най-тежки и сериозни неща, абсолютно е необходимо, и ние от “Левицата” държим на това, да се създаде един орган към председателя на парламента или министъра на правосъдието, в който да се събере цялата сериозна юридическа експертиза”, смята тя.

Според нея този орган трябва да включва европейските ни съдии – Арабаджиев и Корнезов, ключовите ни конституционалисти, бившите и настоящи ръководители на върховните съдилища и депутатите юристи.

Според Дончева Делян Пеевски има право да е член на конституционната комисия.

“Всяка политическа сила в парламента има абсолютното право безпрекословно да предложи който си иска свой член за която си иска комисия. Не може Христо Иванов да преговаря с Пеевски за каквото и да е друго, а да прави скандал защо Пеевски е член на конституционната комисия”, заяви тя.

Според нея управляващата коалиция е неправилно конструирана и тя “ще потопи” “Демократична България”, особено ДСБ.

Накрая тя направи следния коментар:

“Има много перспективи в това, което се случва в момента, но не ги намирам в това Гешев да започне да прави разкрития, защото знам, че Гешев може само да образува дела и да арестува, но да изкара дела, да ги защити обществено и международно не може.

Обаче сбиха се лобитата с интереси.

В момента ВСС смята, че нещо ще запази от позициите си като изтика Боби Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главния прокурор. Не, няма да стане! Ще е супер временно и никого няма да устрои.

Даже и Пеевски смята, че той ще е тоя, който ще държи контролния пакет. Не, Пеевски, и ти няма да си, и ти си пътник!

Всички тези хора трябва да си заминат и много е важно за политическите сили да не се занимават с това кой на късата отсечка е надделял.

Гледайте хоризонта! Изберете час по-скоро нов ВСС. Час по-скоро!

Не чакайте да променяте конституцията, защото ще се задълбаете в тази промяна и до никъде няма да изкарате. Конструирайте нов Висш съдебен съвет, махнете сегашния.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts