| | | |

Петков: Готови сме да поемем риска да изчезнем като партия, но не може повече да….

Даниел Лорер е нашият избор за еврокомисар

“Ще предложим един от “Продължаваме промяната”- Демократична България и един от ГЕРБ за еврокомисар, мъж и жена ще са. Даниел Лорер ще е нашият избор от “Продължаваме промяната”, не знам от ГЕРБ кой ще предложат”, поясни Кирил Петков пред Би Ти Ви.

Номинацията на Даниел Лорер за български кандидат за еврокомисар създава напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, стана ясно от изявления на водещи политици от ГЕРБ.

Затова ГЕРБ-СДС също ще издигне своя кандидатура, а пък ЕК ще си избере между двамата.

“Едининият да е на ПП, а другият на ГЕРБ които подкрепят правителството. Накрая решението трябва да бъде оставено в ръцете на Европейската комисия (ЕК), която предпочита бъдещият еврокомисар да е жена и от ЕНП, за да се запази баланса в комисията”, написа днес Euractiv.

“Можем да бъдем “изядени като антилопи” от ГЕРБ и ДПС, но рискът си струва”, каза още бившият премиер Кирил Петков, като описа ситуацията, в която ПП и ДБ губят електорално доверие от тандема с ГЕРБ – СДС и ДПС, с които в момента искат да направят промени в конституцията.

Петков коментира избора на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев.

“Това беше пълна подмяна. Идеята, че можеш от Гешев да отидеш при Сарафов е абсолютно неприемлива.

ВСС първо фокусира и само прокурорската колегия гласува за новия избор, което не е правилно. Министърът на правосъдието ще попита това още в четвъртък. Даже може да се стигне до Върховния административен съд, за да заеме това становище.

Няма да си затваряме очите за такива движения”, каза той.

Трябва да се покаже, че 2013 и 2014 година минаха, вече имаме гражданско общество, партии, които няма да си затварят очите при такива решения.

Имаме партии със сериозен брой депутати, които няма да си затваряме очите. Поискахме Сарафов да подаде оставката си, правим протест и в петък. Този тип заменки не е пътят, по който България трябва да се движи”, продължи той.

Петков заяви, че промените, които готвят в конституцията, ще повлияят силно на ВСС.

“Всички сме нетърпеливи да видим една подредена съдебна система. Стъпките обаче са бавни и трудни”, посочи той.

“Има много по-резонни промени в конституцията.

От наша гледна точка най-логично е докато тече промяната в конституцията да не се бърза, ВСС да покаже, че времената са се променили.

Сарафов да не застане с лицето си и да не е поредният Гешев”, каза бившият премиер.

Според него “за една вечер всички се зарадваха, че Гешев вече не е главен прокурор”. “Това бе стъпка напред. Стъпките са бавни, тежки, но се случват”, каза още Петков.

Следващата стъпка е Сарафов и ВСС “да си дадат сметка”. Има министър, който ще попита въпрос в четвъртък, гражданско общество, което се надига в петък, обясни още Петков.

Кирил Петков обясни и ситуацията с неговия имунитет.

“Исках да видя документацията на делото ми. Призовах прокуратурата да го направи публично, защото беше смешно.

ВКП каза, че иска документите до 14 часа и отмени решенията на други три прокуратури и ми поиска имунитета.

В момента, когато тази подмяна се случи, аз не исках някой да си каже, че сега Сарафов ще оттегли искането за имунитета ми.

Ако аз уважавам себе си и казвам, че този човек е нелегитимно избран, то не мога да разчитам на неговата преценка и си дадох имунитета. Не исках да му дам тази възможност, защото знам, че няма от какво да се страхувам”, обясни Петков.

На въпрос дали има риск “Продължаваме промяната” да изчезне заради разговорите ѝ с ДПС за конституционната реформа и съвместното ѝ управление с ГЕРБ,

съпредседателят на ПП бе категоричен, че за партията по-същественото е да се реализират важните за България промени, отколкото да се мисли за дълголетието на формацията.

Трябваше да се поеме риск и ние поехме такъв. Знаехме, че нашите симпатизанти може да ни упрекнат, но ние искахме да свършим работата, която не е свършена в последните 30 години.

Ако просто си седим вкъщи и пишем по Фейсбук, нищо няма да се случи. Дори да изчезнем като партия, онези 630 хил. души, които са гласували за нас, няма да изчезнат.

Така че ние сме готови да поемем този риск, подчерта Петков.

Съпредседателят на ПП припомни, че за старта на конституционна реформа трябва да има 160 гласа.

“Трябва да работим с партиите. Единият вариант е псевдореформа – да се вижда, че има, но реално да няма. Ако се тръгне по този път, ще хвърлим бялата кърпа и няма да сме смокинов лист на никой.

Ако се тръгне по правилните стъпки, то ние сме платформата и партньора, с който може да се случи”, коментира Петков.

“С БСП говорихме почти веднага, Нинова трябваше да каже иска ли тези разговори. БСП казаха, че искат да говорят в текстове, а не принципно.

Христо Иванов покани “Възраждане” и ИТН.

Искаме или не искаме – трябва да говорим с всички.

ДПС ни поканиха и всичко се случва пред очите на всички. Никой не може да каже, че правим нещо тайно.

Тук ДПС са били 30 години в политиката. Те трябва да решат какво се изисква да направят, за да си гарантират дълголетието”, продължи Кирил Петков, обяснявайки защо са потърсили за конституционно мнозинство ДПС, а не БСП и “Възраждане”.

За бодигарда си, станал зам.-министър на вътрешните работи, Петков каза, че имал голяма експертиза в МВР.

“Има три страни за всяко назначение. Министърът трябва да одобри екипа си. Всички предложения трябва да се контролират от всяка една от трите страни, така че само предложения, за които са съгласни и трите страни, продължават”, допълни Петков.

Крайното решение за кандидатурите в правителството се взима от Мария Габриел и Николай Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts