| | | |

Топ политолог: Бойко Борисов удари ПП в земята с Мария Габриел, еврокомисар трябва да е….

„Най-добрата кандидатура за еврокомисар, който да довърши мандата на Мария Габриел, е на Екатерина Захариева. С номинацията на Мария Габриел за премиер Бойко Борисов удари „Продължаваме Промяната” в земята”.

снимка Архив

Това заяви социологът и политолог Румяна Коларова в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

Относно последните събития в политическия живот, Коларова смята, че фокусът на всички трябва да бъде върху институционалната реформа, върху онова, което може да бъде постигнато чрез смяната както на закона, така и на самите органи – ВСС, Инспекторат към ВСС, които трябва да бъдат конституирани отново.

„Случващото се не създава илюзия, че има реформа в съдебната система. То показва, че цялата кампания за оставката на главния прокурор няма нищо общо с реформата в съдебната система.

Хубаво е, че нещата се разделиха, персоналните проблеми остават на заден план”, каза Коларова.

„Не съм много сигурна доколко разделянето на съдийска и прокурорска колегия са добри.

Търговия с влияние има както сред съдиите, така и сред прокурорите. Колко по-важни дела има в сектори, които не са наказателно-правни”, каза социологът и допълни:

„Това противопоставяне съдии срещу прокурори нищо добро няма да донесе. Не мисля, че ще има позитивен ефект, както и не мисля, че президентът трябва по този категоричен начин да се произнася”.

Тя разясни, че продължителността на времето, в което Борислав Сарафов изпълнява функциите на главен прокурор зависи от парламентарното мнозинство.

„Стабилността и реалистичността на бюджета много зависи от съдебната реформа.

Двете основни цели – Шенген и еврозоната, също зависят от законопроекти, които се очакват – не само съдебната реформа, но и за борбата с корупцията.

Според Коларова освободеният главен прокурор Иван Гешев като магистрат не е успял да постигне успех по нито едно от двете важни дела. Бъдещето на неговия политически проект зависи от организацията, необходима за всеки .

„Не знам с какъв човешки и финансов ресурс разполага Гешев, за да започне своя политически проект. Лайкове в социалните мрежи не е ресурс.

Ресурс значи финансова подкрепа и мрежа от хора, които стоят по места”, обясни Коларова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts