| | | |

Путин напуснал Кремъл, Лукашенко отлетял за Турция

Самолетът на руския президент Владимир Путин излетя от Москва и пое на север, няма точна дестинация, но изглежда, че ще кацне в Санкт Петербург.

Това показват данни на сайта Flightradar24.

Предполага се, че Путин бяга от настъпващата военна колона на частните наемници “Вагнер” начело с Евгений Пригожин, които след като поеха контрола на град Ростов на Дон, продължиха към руската столица.

Справка FlightRadar показва, че самолетът, с който обикновено лети държавният глава на Русия, е излетял от Москва в неизвестна посока. Самолетът Ил96 е посочен като част от специалния летателен ескадрон на Руската федерация, предаде бТВ.

В същото време в информационната агенция Ройтерс се появи официално изказване от страна на Дмитрий Песков, че „Владимир Путин работи от Кремъл“.

По-рано през деня руският президент се закле, че въоръженият бунт на Евгений Пригожин ще бъде смазан.

Бизнес самолетът на беларуския политик Александър Лукашенко е излетял от Минск и се е насочил към Турция, пишат руски медии.

Според компанията за проследяване на полети Radarbox самолетът е кацнал сутринта на 24 юни в турския град Бодрум.

Както съобщават наблюдатели на “Дзеркало тижня”, бизнес самолетът Challenger 850 с регистрационен номер EW-301PJ е на семейство Лукашенко. Излетял е от Минск в 00:01 и е кацнал в Бодрум, Турция в 05:15.

В същото време при навлизането във въздушното пространство на Руската федерация самолетът е изключил транспондерите и ги е включил само в небето над Калмикия.

Все още не е известно дали Лукашенко или членове на семейството му са на борда на самолета.

Освен това към момента на публикуването официалните беларуски медии все още не са коментирали събитието.

Потребител в Twitter, който следи въздушното пространство над руската столица, написа, че все повече частни самолети без обявена дестинация или с дестинация Турция се появяват над Москва.

“Те се опитват да избягат”, се посочва още в туита.

Лидерът на руската наемническа групировка “Вагнер” Евгений Пригожин, която започна въоръжен бунт срещу руския генерален щаб, заяви, че неговите сили са свалили руски военен хеликоптер, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

“Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален от частите на “Вагнер”, заяви Пригожин в свое аудио съобщение, без да уточнява мястото на инцидента.

Преди това Пригожин заяви в друго аудио съобщение, че началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов е дал заповед да се бомбардират подразделенията на “Вагнер”, въпреки че те са пътували сред цивилни превозни средства.

АФП уточнява, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts