| | | |

Асен Василев: ПП ще има собствен кандидат за управител на БНБ и той е….

“Промяната” твърдо издига собствен кандидат за управител на БНБ, обяви във вторник финансовият министър Асен Василев.

За мястото в обществения трезор се спряга името на Андрей Гюров. Василев не отрече, но и не потвърди, че той ще бъде техният кандидат.

Описа кандидата на формацията за поста като “фигура, която има висок статут в индустрията”.

Финансист №1 даде да се разбере, че ПП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за нов мандат да бъде преизбран Димитър Радев. Той обясни това със забавянето с приемането на България в еврозоната.

Днес, до края на деня вероятно ще бъде публикуван бюджетът за тази година, като се очаква да бъде гласуван до края на юли.

“Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива като миналата година, които са малко по-ниски от 2021 г.

Що се отнася до 2024-2025 г. там са заложени много големи капиталови разходи, съответно има леко нарастване на дълга, но това ще се случи, само ако се случат въпросните капиталови разходи”, каза Василев, цитиран от БНР, на въпрос дали се очакват изненади, свързани с дълговата политика.

Финансовият министър отрече от ГЕРБ да са му предлагали експерти, които да станат част от екипа му.

Помолен за коментар на думите на премиера Николай Денков, че от ГЕРБ са настоявали в изпълнителната власт да влязат кадри с повдигнати обвинения, Василев беше лаконичен:

“Може би към него са предлагани такива кандидатури, но той трябва да ви каже, тъй като аз не участвам в този процес”.

“Всички назначения в правителството се случват по законния начин. Ако са от компетентността на МС, се случват с решение на МС. Ако са от компетентността на съответните министри, се случват с решение на съответните министри, ако са от компетентността, се случват с негов подпис”, добави той.

Можем да свалим бюджетния дефицит до 3 процента от БВП, без да ограничаваме социалната му част и инвестициите.

Фокусирахме се върху събираемостта на данъците, без да повишаваме данъчната ставка, каза Василев днес по време на Четвъртия Софийски икономически форум.

ДДС е основен данък в България, той не се определя от износа на стоки, посочи Василев по време на дискусията. ДДС има непряко влияние от печалбите на фирмите, но смятаме, че те ще останат непроменени спрямо миналата година, посочи той.

Другата линия за данъчни приходи е данък общ доход и тук очакваме увеличението на заплатите да е два пъти по-голямо от увеличението на инфлацията, каза Василев.

Очакваме ръст на банковите лихви – да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число, посочи още финансовият министър.

За по-висока производителност на икономиката е нужно да имаме по-добра физическа инфраструктура – машини, фабрики, пътища и мостове.

Ако един ТИР чака на Дунав мост в Русе три дни, това е загуба за бизнеса и той планира по-ниски заплати, по-ниски инвестиции.

Затова присъединяването ни към Шенген е важно, защото минаването на стоки през границите пречи на икономиката, отчете министърът на финансите.

България има граница от 450 километра по река Дунав и само два моста, а това спира икономическото развитие. Влизането в Шенген ще направи по-лесно изграждането на мостове, смята Василев.

В момента бизнесът губи 1,5 млрд. лева годишно от такси за трансакции и затова е важно приемането на страната в еврозоната, добави той.

Ние инвестираме в човешкия капитал – в науката, образованието и във висшите училища. На тези процеси им трябват обаче 10-15 години, за да се види направеното, каза Василев.

По думите му, ако заплатите у нас продължават да се увеличават по-бързо от БВП, ще се справим с недостига на висококачествена работна ръка.

От думите му се разбра, че в разчета на бюджета е включена сумата 1 млрд. лв., която изчезна в повторно подаден отчет за предходната година от Българския енергиен холдинг (БЕХ), заради което финансовата инспекция го проверява.

Тези 1 млрд. лв. ги има в БЕХ, друг е въпросът дали се опитват да ги скрият със счетоводни хватки, но те ще трябва да бъдат внесени до 30 юни, обяви Василев.

Срокът бе заложен в решението на кабинета от петък, с което от държавните фирми се иска да внесат цялата си печалба за изтеклата година като дивидент.

“Между първия и втория отчет 1 млрд. лв. са изчезнали счетоводно, а не от сметките на БЕХ.

Самата практика да обезцениш вземания от собствените си дъщерни дружества съдържа много въпроси.

Ако не могат да ги върнат, какво БЕХ е направил да подмени ръководствата и да подсигури, че няма да фалират. Ако няма да фалират и ги управляват добре, защо се прави обезценката. Така че БЕХ дължи много обяснения”, коментира Василев.

На въпрос трябва ли да има коалиционно споразумение, за което настоява ГЕРБ, Василев посочи, че трябва да има много ясни ангажименти как ще се случи съдебната реформа и доколкото вече имаше ясни ангажименти по законодателството по Плана за възстановяване и устойчивост, те трябва да се изпълняват в срок.

Посочи, че по 66 мерки, които България е трябвало да изпълни към края на 2022 г. по плана за възстановяване, са изпълнени 33. От 46, очаквани към края на юни, са изпълнени едва 3. Подчерта, че това неизпълнение не се дължи само на факта, че имаше периоди без действащо Народно събрание.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts