| | | |

ЗООПАРК: Тигър или плъх е „бюжетният лъв“ Асен Василев

Голям зоопарк се очаква да настане с новия бюджет, обут в старите долни гащи на „царя на държавната хазна“ Асен Василев.

Самият той – съпредседателят на ПП, лично се смята за истински лъв в бюджетирането.

След като меракът му неизменно и непременно той да е финансовият министър най-малкото в първата част от ротационната власт с ГЕРБ, беше основното изискване, за да я има тая сглобка.

Даже и финансов вицепремиер искаше да е, а като не е – пак се държи като такъв.

Ако единственият в момента вицепремиер Мария Габриел му е от едната страна на премиера Николай Денков, то Асен Василев му е все лепнат от другата.

Не че е за да го държат така изкъсо Денков, щото тая работа я върши другият партиен съпредседател Кирил Петков – яхнал е бившият премиер отзад сегашния, та най-малкото да му диша във врата.

Друг е зоопаркът – просто Асен е окупирал бюджета Ни все едно като джоба Си. Шава си вътре с пръсти и брои „черни пари за бели дни“, така да се каже.

Че то бели не останаха, раздадоха ги за изборна украса, все едно всеки ден е Коледа. Ама то май е така, след като Коледите са по-рядко от изборите в последните няколко години.

И в момента пак е Коледа, нищо че в края на изминаващата седмица посрещнахме Джулай Морнинг.

Седи Асенчо под елхата и ни пише неговата „коледна приказка“. Нищо повече: всичко е от хартиено – по-хартиено.

Аха, знайно е че бюджетът се натаманява тук-там, че то това не е германски влак та да пристига точно по разписание. Но чак пък такова нагласяване, нагодяване, напасване дори и с японските влакове-стрели не се получава.

На Асен Василев обаче всичко точ в точ му се получава – къса и лепи, реже и крои.

Така де, що пък не – като всичката му работа е на хартия. Даже на тоалетна хартия, че е по-мека и по-удобна за тия задни работи.

Та така: на финансовия министър (трети път) разходната част му е готова, сега остава да си измисли откъде ще му се напълни приходната. Като пълненето е все “по-приказно“.

Е, после Асенчовата приказка отива в парламента, там да се оправят какви ще ги разказват на данъкоплатците с тия несъществуващи числа. Тая аритметика дето после пък правителството трябва да я ползва, та да се плащат разни работи.

Ама така е когато финансовият ти министър е просто книжен плъх – дето значи човек, без всякакъв практичен опит. На който обаче в джоба, в личния му джоб, не дрънкат само семки и бонбонки.

Така е и когато финансовият ти министър, за да му дрънкат повече несемки и небонбонки, приказно се представя за икономически тигър – термин, използван за някоя държава (не за сегашната нашата недържава), която се намира в рязък икономически растеж, който обикновено е съпроводен от осезаемо повишаване на жизнения стандарт.

А реално същят ти финансов министър е хартиен тигър – оня другия термин, дето се отнася до нещо или някой, който твърди или изглежда мощен или заплашителен, но всъщност е неефективен и неспособен.

Още по-реалното всъщност е тигър-касичка, като тия куче-касичките, знаете ги.

Копирано от Лупа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts