| | | | |

КОНТРА: ГЕРБ, ДПС и ИТН блокират намерения на Асен Василев за….

Депутати от ГЕРБ, ДПС и ИТН са се подписали под проект за решение, който се опитва да блокира намерението на министъра на финансите Асен Василев да прехвърли международните арбитражи дела на правосъдното министерство.

Темата е важна, защото засяга казуси с огромен материален интерес

– понякога милиарди (като в случая с АЕЦ „Белене“, когато България загуби, и като евентуално дело срещу „Газпром“ заради спрените доставки), припомня „Сега“.

Василев се опита да направи тази „реформа“ още по времето на кабинета „Петков“, но така и не успя. Сега намеренията му отново срещат съпротива.

„Плаващата тематична коалиция“ в състав ГЕРБ-ДПС-ИТН настоява, че международните арбитражни дела трябва да останат в „портфейла“ на финансовия министър.

Сега е така и положението не трябва да се променя, а ако ще се променя нещо, това трябва да стане в Народното събрание, не с маневри на ниво „правителство“

– това е есенцията на проекторешението и предългите мотиви към него, подписани от Делян Добрев, Хамид Хамид, Тошко Йорданов и още техни колеги от трите парламентарни групи.

В момента в МФ има специална дирекция „Съдебна защита“. Идеята на Асен Василев е тя да бъде закрита, като част от опитните ѝ служители бъдат прехвърлени в правосъдното министерство.

Адв. Ивайло Дерменджиев, специалист по арбитражно право и председател на Висшия адвокатски съвет, още преди година публикува становище, в което подкрепи идеята защитата на държавата в международните спорове да премине към правосъдното министерство,

като намеква, че и български кантори могат да бъдат наемани за такива дела.

„Обединените опит и експертиза на Министерството на правосъдието и тези на експертите от дирекция “Съдебна защита” на МФ ще доведат до ефективно третиране на възникналите казуси и до оптимизиране на направените през последните 10 години колосални разходи за адвокатски хонорари“, посочва адв. Дерменджиев.

Той дава следния пример – от отчета на Министерството на финансите за бюджетната 2021 г. става ясно, че разходите за воденето на съдебни и арбитражни производства са били в размер на над 92 млн. лв..

По-голямата част от тях изглежда ca били платени на ангажираните от МФ американски юридически кантори.

Някои наблюдатели коментират, че Асен Василев всъщност прокарва интересите на представители на адвокатската гилдия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts