| | | |

Илияна Йотова скочи на Денков: Да обясни защо подкрепя ползването на…

Позицията на президента Румен Радев е изцяло подчинена на интереса на България и българските граждани.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти.

Тя участва в откриването на 60-ия летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Над 80 студенти и преподаватели от 23 държави от Европа и Азия ще участват в юбилейния семинар.

Във връзка с годишния доклад на Служба “Военно разузнаване” (СВР), в който се посочва, че са установени опити на Скопие, Република Северна Македония (РСМ), да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като „македонски”,

вицепрезидентът каза, че няма да коментира, защото не е коректно извън контекста на целия доклад.

Но мога да споделя личния си опит от посещенията и контактите си с български общности в различни балкански страни, посочи Йотова и добави, че в Косово и Албания такъв натиск има.

При последното посещение в Косово това го видях с очите си и то се случи дори по време на нашето посещение, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира и изказването на акад. Николай Денков, че Украйна може да използва касетъчни муниции, щом като Русия го прави.

“Притеснително е, че днес Денков, нашият премиер, е бил един от може би малцината премиери на срещата във Вилнюс, които са подкрепили използването на касетъчни муниции, въпреки че през 2008 г. България е част от споразумението против тяхната употреба”.

“Против тяхната употреба се обявиха много страни, включително Германия, Испания, Великобритания, както и много правозащитни организации.

Денков ще трябва да обясни защо той ги е подкрепил”, каза още Йотова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts