| | | |

Пореден удар на Реджеп Ердоган по руския диктатор Владимир Путин

Ден преди срещата на върха във Вилнюс съюзниците от НАТО са постигнали съгласие по отбранителни планове, в които подробно се описва как Алиансът ще реагира на руска атака.

Пакетът от документи съдържа 4000 страници, предаде ДПА.

Новината беше потвърдена от “Ройтерс”, които цитират петима дипломати, и от Associated Press.

Планът е бил задействан, след като Турция се е съгласила повече да не пречи на реализирането му.

Това е пореден дипломатически удар на президента Реджеп Ердоган по руския диктатор Владимир Путин, след като той обяви, че ще пусне Швеция в НАТО, пусна командирите на полка “Азов” отново в Украйна и обеща помощ на Володимир Зеленски, включително чрез завод за дронове “Байрактар” на украинска територия.

В продължение на десетилетия НАТО не виждаше нужда от мащабни отбранителни планове, тъй като водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и беше сигурна, че постсъветска Русия вече не представлява екзистенциална заплаха, пише “Ройтерс”.

Но тъй като най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам бушува точно на границите на Алианса, сега той предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с равностоен противник като Москва.

Турция блокираше одобрението на така наречените “регионални планове” на НАТО – заради формулировките на географски места като Кипър.

“Отлично за Алианса. Турция трябваше да направи компромис”, заяви един от източниците на информационната агенция.

Като очертава регионалните си планове, НАТО ще даде на държавите и насоки как да модернизират своите сили и логистика.

Необходимостта да се финансира тази фундаментална промяна е една от причините, поради които лидерите ще повишат целта на алианса за военни разходи във Вилнюс, като превърнат сегашната цел от 2% от националния БВП в минимално изискване.

Представители на НАТО смятат, че пълното изпълнение на плановете ще отнеме няколко години, въпреки че подчертават, че Алиансът може да се включи в битка незабавно, ако се наложи.

Още преди месеци стана ясно, че във Вилнюс НАТО ще одобри хиляди страници секретни военни планове, в които за първи път от времето на Студената война ще бъде описано как Алиансът ще отговори на руско нападение.

“Основната разлика между управлението на кризи и колективната отбрана е следната: Не ние, а нашият противник определя графика”, каза през май адмирал Роб Бауер, един от висшите военни служители на НАТО.

“Трябва да се подготвим за това, че конфликтът може да се появи по всяко време”.

“Съюзниците ще знаят точно какви сили и способности са необходими, включително къде, какво и как да разположат”, заяви тогава ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг относно строго секретните документи, които, както по времето на Студената война, ще определят конкретни войски за защита на определени региони.

С това се формализира процес, предизвикан от анексирането на Крим от Русия през 2014 г., което накара западните съюзници за първи път да разположат бойни части на изток, като Великобритания, Канада и Германия поеха ръководството на една от балтийските държави.

Според агенция ДПА в документите подробно е описан редът за защита на критичните територии на НАТО и защитата при извънредни ситуации.

Посочени са и необходимите за тази цел военни сили – не само сухопътни, военновъздушни и военноморски, но и кибернетични и космически сили.

Очаква се тези решения да бъдат потвърдени днес или утре в литовската столица.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts