| | | | |

Нов скандал около “Пилон Рожен”! Скочиха на Румен Радев

В проекта “Пилон Рожен” се погазва труда на българските творци, твърдят от “Музикаутор”.

Оказва се, че не са били уредени авторските права върху музиката, която трябва да бъде част от така наречения “исторически спектакъл”.

От “Музикаутор” определят откриването на “Пилон Рожен” като поредна инициатива, претендираща за родолюбие, но погазваща труда на българските творци напълно съзнателно.

Според “Музикаутор”, които представляват над 3 хил. родни автори, става дума за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

От организацията са направили няколко опита да уредят правата върху интелектуалната собственост с фондация “Наследство в бъдещето”, която стои зад проекта на Рожен, но от там са отказали.

Част от произведенията, които са включени в програмата на откриването, са “Моя страна, моя България”, както и защитени от закона произведения, част от репертоара на Гвардейския духов оркестър.

“Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“, коментират от “Музикаутор”, които считат, че нарушаването на закона в правова държава е напълно несъвместимо с понятието патриотизъм.

От организацията посочват като фрапиращ факта, че зад проекта стоят множество партии, политици и общественици, а събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts