| | | |

Политолог: Президентът, ако иска и ловно-рибарско дружество може да си направи

Президентът, ако иска и ловно-рибарско дружество може да си направи

Това заяви политологът проф. Огнян Минчев пред bTV за възможността президентът Румен Радев да си направи своя политическа партия в резултат на конституционните промени, които предлагат от ПП-ДБ с промените в Конституцията.

Той бе категоричен, че трябва да се премахне едноличната форма на управление през служебните правителства на държавния глава.


Проф. Минчев защити и идеята си защо 24 май трябва да стане национален празник на България.

Той подкрепя идеята 24 май да бъде национален празник на България, защото е обединителна дата за българите и една от малкото възможности, поради които хората с различни възгледи са обединени около това, което представляват ценностите на писмеността, културата и традиция.

Той подкрепя още 24 май с мотив, че най-добрият национален празник е този, който нацията е дала на другите.

Чрез кирилицата, чрез превода на християнските богослужебни книги първоначално на български и славянски език, чрез разширяването на християнската култура и предаването ѝ на другите славянски нации, България участва в създаването на европейската цивилизация, изтъкна политологът.

Ако се правят определени конституционни промени, трябва да бъдат различни сфери и да бъдат добре обсъдени и договорени на парламентарно равнище.

24 май е много ценна дата за национален празник, защото превръщането на българския народ в нация се е случило с усилията на тези, които са се грижили за българската вяра и култура, коментира проф. Минчев.

Той посочи, че 3 март ще си остане значим български празник.

България оценява освобождението си, но не бива да празнуваме като свой национален празник това, което сме получили като подарък, а това, което ние сме дали на другите, настоя проф. Минчев.

Политологът и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Мария Пиргова от своя страна изрази мнение, че съдебната реформа изисква вече промени по отношение на главния прокурор.

“Ние и в момента сме със съмнителен главен прокурор.


Тя посочи, че непременно съдебната реформа изисква отваряне на Конституцията, но начинът, по който го направиха ПП/ДБ притеснява експертите с това, че разводниха главния център на вниманието с промяната на датата на националния празник и служебното правителство, което искат да премахнат.

Според нея Народното събрание няма легитимност да премахне служебния кабинет.

Гражданското внимание се насочва към националния празник – противопоставя се Ботев и Левски на Кирил и Методий.

Това е една вътрешна драма, която не обслужва бързите действия по конституционната промяна, посочи проф. Пиргова.

Тя изтъкна, че мнозинството създава предпоставки президентът Румен Радев да създаде своя собствена партия.

Нападението срещу държавния глава и служебните му кабинети се създават много политически възможности за него.

Дори да се стигне до импийчмънт ще му проправи още по-голям път към политиката, смята Мария Пиргова.

Политологът Любомир Стефанов пък не е наясно какво цялостният пакет от промени в Конституцията ще постигне. На гражданите не им става ясно какво се корени в съдебната реформа. Спираме донякъде, без да кажем какъв ще бъде крайният резултат, посочи Стефанов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts