| | | |

Вицето се завайка: Води се кампания срещу президента, искат да му отнемат власт! А тези хора не са чели Конституцията

В най-подходящия момент президентът ще представи идеите си за промяна в Конституцията. Голямата тема за промяна в конституцията я започна президентът Радев.

Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни консултациите, инициирани преди време от държавния глава.

Нека не сме наивни – тези промени се правят срещу “лицето Румен Радев” – както някои политици се отнасят към държавния глава, посочи Илияна Йотова.

Според нея се води кампания срещу държавния глава.

Те имат нужда от оправдание в очите на българската общественост. Как хората от протестите направиха коалиция с тези, срещу които протестираха, смята Илияна Йотова. Според нея “те имат нужда от враг”.

Тя коментира и внасянето на проекта за промяна в основния закон от страна на ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ и ДПС.

“Защо тези 166 подписа, които са събрани, бяха представени само от ПП-ДБ? Защо ги нямаше представителите на останалите политически партии?

Голямата тема за наложителната промяна в Българската конституция започна президентът Радев през есента на 2019 г.

Тогава президентът събра внушаващо мнозинство от неправителствения сектор във всяка област, сързана със съдебната система – и съдии, и прокурори, и адвокатски колегии, за да се намерят най-подходящите текстове за промяна в конституцията в две направления.

Преди всичко да се гарантира независимостта на съдебната система и това да не завили от политическата конюнктура и да се увеличат и още повече да се гарантират правата на всеки един българин”, коментира вицепрезидентът.

Днес се говореше с доста друфи акценти, но нищо не разбрахме за това, което предлагат.

Основната дискусия за промените в конституцията трябва да бъде в Народното събрание. Само до вчера имахме предложение само на ДПС. Някакви нахвърляни идеи в неделя на друга пресконференция”, коментира тя.

Йотова е на мнение, че идеята за служебен премиер да може да се избира между председателя на Народното събрание и шефовете на БНБ и Върховния касационен съд, е насочена срещу президента.

“Някой ги посъветва реформаторите на българската конституция, че отмяната на служебното правителство може да се направи от Велико народно събрание и те избраха по този палиативен начин да отнемат власт от Румен Радев”, подчерта вицепрезидентът.

Според Йотова промените се правят от хора, които дори не са чели Конституцията.

“Това правителство е синоним на най-голямото разделение на българския народ. Мярката е срещу Румен Радев. Търсят оправдания за страната формула, по която работят. Трябва им враг и опонент”, каза още Йотова.

“Престъпник наряза момиче 400 пъти и беше пуснат: това не зависи от разделянето на ВСС на две колегии.

Любопитната тема е прокуратурата и дали увеличавайки политическата квота някой иска да се бетонира във властта завинаги, или наистина се цели отчетността на прокуратурата”, коментира внесените промени Йотова.

“Президентът ще намери най-подходящият момент, в който ще предложи това, до което достигнахме като изводи, на консултациите през 2019 г.”, посочи Йотова.

Не съм съгласна, че 3 март разделя българското общество, посочи тя по повод на предложението да се смени датата на националния празник.

“Бих излязла на дебат срещу хората, които мислят, че трети март е дата, която поляризира хората”, каза Йотова в отговор на въпрос какво мисли за идеята националният празник да е 24 май. Според нея по-правилният ход е да бъде изпълнена със съдържание датата 24 май.

Тя посъветва инициаторите на промяната да си припомнят как започва манифестът за обявяването на независимостта на цар Фердинанд.

В началото на разговора в студиото на БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова коментира побоя на български граждани преди мача между „Шкупи“ и „Левски“ в Скопие.

„Това е част от съзнателна политика на Северна Македония към български граждани, независимо дали те живеят на територията на тази страна, или идват от България. За мен е необяснимо защо вече втори ден под никаква форма не реагира външното ни министерство“, каза тя.

Според вицепрезидента има различни начини, по които това може да се направи.

„Най-малкото е да се извика посланикът на България в Скопие, за да знаем информацията от първа ръка. Да зададем нашите въпроси към РСМ, към правителството, към министър-председателя“, смята Йотова.

Според нея в Северна Македония има сили, които искат да възпрепятстват вписването на българите в конституцията на РСМ.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts