| | | |

СКАНДАЛЪТ расте! Гълъб откри огън по Денков: Задачата на сглобката е да има враг – президента! Няма свършена работа, няма нищо положително!

Нормалните хора виждат знаците, които дава това правителство. Не видяхме нито едно действия, което да разреши проблемите на обществото.

Това заяви бившият служебен премиер Гълъб Донев пред bTV.

“Явно редовното правителство с премиер акад. Николай Денков ще излиза в началото на всеки месец, на второ трето число ще излиза, за да казва публично, че са били още един месец във властта. Това вече не е изненада за никого.

Така той отговори задочно на отправените преди дни критики от министър-председателя, че кабинетът му трябвало да гаси “пожари, запалени от служебния кабинет”.

Според Донев обикновените граждани, които не се интересуват много от политика, вече виждат знаците, които редовното правителство дава за своето съществуване.

“За два месеца не видяхме реални действия за решаването на реалните проблеми на гражданите. Точно обратното – съсредоточават се върху критиките срещу служебните правителства, за които са виновни именно редовните“, поясни още той.

“Положителното за момента не се вижда, защото няма свършена работа.

Това подмятане “злоупотреба за милиарди” е пример как се разлайват кучетата. Всеки месец правителството на Денков казва, че има усещане, че служебното правителство не е свършило някаква работа, но не знаят каква”, каза той.

“Понижихме цените на горивата, борихме инфлацията. Служебното правителство не е политически обвързано. Започнахме огромни инфраструктурни проекти в енергетиката”, допълни Донев.

Той припомни, че по време на управляването на служебния кабинет Мицотакис два пъти е бил в България, Урсула фон дер Лайен и Вучич също.

Донев твърди, че министрите му са били готови с решения на почти всички кризи в държавата.

Той подчерта, че служебното правителство е трябвало да предприеме мерки за доставките на природен газ за България.

“Държавата ни тогава се превърна в енергиен център за Европа, сега това нещо е забравено. Вече се замита всичко, постигнато от служебното правителство и се правят опити да бъде заличено”, гневен бе той.

Защити и договора с турската фирма. Изтъкна редица важни политически визити, свързани с енергийната стратегия, която екипът му е развивал.

“България спечели стратегическо място на енергийната карта, на газовата ката. С този договор осигурихме сигурност, гъвкавост на доставките. Станахме фактор в Югоизточна Европа”, похвали се той.

И отрече на българския пазар да е допусната фирма, която да измести “Булгаргаз”.

И атакува кабинета на Кирил Петков за липсата на осигурени слотове за втечнен газ, без запазени времеви периоди и разтоварване на газ.

“Със споразумението с “Боташ” имаме достъп по всяко време до всички 5 терминала за втечнен природен газ. По тази връзка идва газът, който сме купили на международния пазар. Това, което идваше по време на служебното правителство. Не мога да коментирам какъв газ е това”, заяви Донев.

“България спечели стратегическо място на газовата карта. Не сме направили това, което Кирил Петков направи – в момента със споразумението, което имаме, имаме достъп до всички 5 терминали в Турция за втечнен природен газ”, каза още Донев.

“Служебното правителство се е водила единствено и само от интереса на гражданите. Това беше водещата сила в работата на служебнто правителство”, заключи той.

“Остава в Конституцията да запишат поименно служебния кабинет. Конституцията трябва да се пише от мъдри хора и да имаме дълъг хоризонт от време, за да се приложат нормите на законите. Трябва да са безупречни, да нямат нужда от тълкуване и да се прилагат директно.

Самите коалиционни партньори имат противоречия – сутринта се съгласяват, вечерта ги отхвърляме”, допълни Донев.

Той определи като “много добре” ако евентуални нарушения бъдат подадени към прокуратурата. Такива обаче няма, подчерта експремиерът. И попита защо прокуратурата още не се произнесла по сигналите на служебния кабинет за доставките на природен газ.

Не смята, че е грешен подхода при решението за медицинските хеликоптери.

“Трябваше от 1 юли да функционират 2 и гражданите да получават спешна медицинска помощ по тази процедура. Ще чакаме първият хеликоптер през декември.

Това е заслуга на служебното правителство, защото ако не бе екипната работа на служебния министър на здравеопазването и на този на транспорта и съобщенията, и МС щяхме да загубим и парите за спешна помощ по въздух…”, каза той.

Според него нямало нито един факт по обвиненията срещу служебния кабинет и се възмути, че наследниците му са прекратили поръчката за хеликоптерите.

Посочи, че от 1 юли освен машините е щяло да има и екипи. “Това не е само да дойде хеликоптера – това са екипажи, медицински специалисти.

Слушам какво казва министър Гвоздейков и мисля, че има неразбиране какво представлява спешната помощ, какво е логистиката.

Служебното правителство обучи медиците и започна програма. Редовното правителство на Денков е виновно, че българите не получават спешна медицинска помощ от 1 юли”, настоя той.

Донев не е доволен и от дейността на депутатите – припомни, че НК бе променен 2 дни преди свикването на извънредното заседание, което сега пак ще го променя. И попита каква е спешността на тези изменения, при положение, че те ще влязат в сила от 1 януари 2024 г.

“Доста ми е интересно и с насмешка гледам към най-големите апологети, които искат промяна в института на служебното правителство през конституцията. Всички те са произлезли от служебни правителства.

Премиерът Денков 3 пъти е бил служебен министър на образованието. Служебните кабинети остава само да запиша поименно състава им”, заяви той.

Подчерта, че конституцията трябва да се пише от мъдри хора и да има дълъг период от време, в който нормите да се прилагат.

“Те трябва да са безупречни, да няма нужда от тълкуване, да се прилагат директно”, настоя той. И напомни, че дори коалиционните партньори променят постоянно мнението си имат противоречия.

“Не знам дали премиерът Денков, ако се обади на съседната сграда, ще има кой да му вдигне, предвид това, което говори.

Президентът Радев винаги е подавал ръка, той е “за” комуникация между институциите. Винаги ги е уважавал.

Единия от приоритетите му беше възстановяването на диалога между тях. Той уважава всеки представител, когато той работи с уважение и отстоява националния интерес на България”, заяви началникът на кабинета на Радев.

“Президентската администрация е натоварена с доста задачи. Всеки един закон в НС се изпраща на президента, за да бъде обнародван.

Щатът не е пипан още от президента Плевнелиев. Това бяха свободни бройки, където бяха назначени тези министри.

Не може да има нормален диалог, когато редовното правителство прехвърля проблеми на служебното правителство.

Сглобката е направена и задачата е да има враг – това са президентът и правителството, за да продължи да съществува тази сглобка”, обясни още бившият премиер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts