| | | |

Вигенин: Готови сме да сезираме КС за Закона за домашното насилие

„Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно законодателство. Едни непрецизни текстове, внесени от управляващата “некоалиция” или както се нарича там”

Така в “Денят започва” по БНТ зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин коментира промените в закона за домашното насилие, приети на извънредно заседание вчера.

Депутатите приеха промени в Закона за защита от домашно насилие.

С тях бяха увеличени наказанията за лека и средна телесна повреда и беше въведено понятието „интимна връзка“, с което в обхвата на закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище.

Не се гордеем с крайния изход, който се получи като текст и заради начина по който беше приет.

За нас бе непонятно това бързане, паническа реакция, която не би трябва да е присъща за един работещ парламент, добави Вигенин. Това е Народно събрание с традиции, които се нарушават постоянно”, каза Вигенин.

По думите му приетите текстове са непрецизни, а също така са гласувани на второ четене на същото заседание, което изрично е забранено от правилника на НС, когато има предложения за промени между първо и второ четене.

“Ние заявихме, че сме готови за сезираме КС заради доста непрецизните текстове, които нищо няма да променят.

Правилно са се ориентирали хората, че това, което приехме вчера няма да промени борбата с домашното насилие, резултатите в тази борба. Но заради начина, по който се прави.

Защото стана традиция в този парламент, това е поредния и по-тежък случай. Когато се приеме законодателство на 2 четения в рамките на едно заседание, ние трябва да да сложим спирачката, каза депутатът от БСП.

Защото, така както е тръгнало няма да важат правила и Конституция. Каквото реши мнозинството – това ще бъде. Но това не е нормално в нормална демократична държава, с претенции за правова държава.

Когато самият парламент системно и груб гази законите, какъв сигнал даваме на хората? Искаме от тях да спазват законите, ние самите собствения си закон не спазваме, тъй като правилникът е с ранг на закон, посочи Вигенин.

Според него прибързаното гласуване е било с цел да се успокои обществото след случая в Стара Загора, но “вместо да се мисли задълбочено и системно, се променя панически закона, за да се замажат очите на хората”, каза той.

За предстоящите местни избори каза, че БСП е във финалната фаза за номиниране на своите кандидати за кметове и общински съветници, което ще приключи в началото на септември.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts