| | | | |

Десетки кораби са блокирани в Дунав след руските атаки срещу украински пристанища

Десетки кораби са блокирани в Дунав край ключови украински пристанища, дни след като те бяха атакувани от Русия с дронове, сочат данните на специализирания сайт “Марин трафик”, който проследява в реално време местоположението на кораби и яхти.

Река Дунав, която се влива в Черно море чрез широко устие, остава последният воден път, по който може да се извършва износ на зърно от Украйна.

Русия атакува складове за зърно в района на украинските пристанища на Дунав и други инфраструктурни обекти през последните седмици, след като на 17 юли прекрати участието си в сделката, благодарение на която беше гарантирана сигурността на превоза на зърно от Украйна през Черно море.

Украинските черноморски пристанища, както и портовете Измаил и Рени на Дунав, на практика са блокирани поради руските атаки, обявиха източници от сектора на корабоплаването.

По данни на “Марин трафик”, най-малко 30 кораба са на котва край залива Мусура в Черно море, който е свързан чрез воден канал с Измаил.

Най-малко 20 плавателни съда буквално задръстват водния път към това ключово украинско пристанище на Дунав.

“Невъзможно е цялото количество (зърно – бел. ред.) да бъде превозено по реката или чрез железопътен транспорт.

За да можем да го изнесем, трябва да бъдат отворени отново нашите пристанища на Черно море”, заяви украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки пред националната телевизия на Украйна.

Представители на застрахователния бизнес обявиха в средата на юли, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор.

Това стана, след като Русия вече не гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори.

Някои компании са започнали да ограничават и застрахователното покритие на корабите, които товарят украинско зърно на пристанищата, разположени на Дунав.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка marinetraffic.com

Similar Posts