| | | |

Любимката на президента Радев изхвърча от „Булгаргаз“

Преброени са дните на Деница Златева като изпълнителен директор на „Булгаргаз“

снимка Архив

Така Златева ще отиде в политическа пенсия, в каквато вече се намира Росен Христов – енергиен министър от последния служебен кабинет на Румен Радев. Христов е известен като Катамарана заради увлечението си по двукорпусни плавателни съдове, където изглежда много по-добър специалист, отколкото в енергетиката.

Уволнението на Деница Златева ще последва разразилия се скандал между настоящия и бившия премиер относно полезността на договора, който „Булгаргаз“ сключи с турската компания „Боташ“.

Сегашният премиер Николай Денков обвини служебния кабинет, че „под прикритието на търговската тайна е сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България“.

Става дума за стратегическото споразумение за партньорство, което в началото на 2023 г. държавният газов доставчик „Булгаргаз“ сключи с турската държавна газова компания „Боташ“.

Според официалната версия българското дружество получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската енергийна компания за срок от 13 години и осигурява трансфер на 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво на година между двете страни.

Служебният експремиер Гълъб Донев веднага контрира Денков, че „това е една безпрецедентна сделка, която постигна България с турската страна“.

По-рано изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева обясни, че договорът с „Боташ“ не е за газ, а е за достъп, което дава гъвкавост на страната ни.

В последните години България е имала потребление на природен газ от 3,5 млрд. куб. метра.

Заради множеството неясноти в подписания документ енергийни експерти обаче смятат, че споразумението нарушава европейските правила, защото не е проведен конкурс за капацитетите на входно-изходната точка на българско-турската граница, а покрай договора може да се реализира скрит внос на руски газ.

С аргумента за търговската тайна до момента липсваше информация за финансовите параметри на споразумението и не беше ясно доколко е изгодно за България и дали „Булгаргаз“ ще трябва да плаща преносни такси, дори да не използва турската инфраструктура през всичките 13 години.

Около подобно споразумение се водят преговори поне 6 до 9 месеца. Когато се сключва договор за 13 години от политически кабинет, който има мандат 3 месеца, е, меко казано, странно. Така коментира ситуацията бившият министър на енергетиката Александър Николов.

„За да има позитивен ефект за България – за домакинствата или за бизнеса, „Булгаргаз” трябва да купува синьото гориво на най-добра цена и по най-добрата инфраструктура. Тези условия не са спазени.

Тъй като консумацията на газ ще спадне драстично, голяма част от задълженията, които са включени към България по този договор, ще бъдат платени, но няма да бъдат използвани“, допълни Александър Николов.

Той е категоричен, че в края на 13-годишния период България ще е платила всичките си задължения и средната цена за предоставяната услуга ще е много висока, защото планираните количества са повече от това, което ни е необходимо.

Преговорният процес изобщо не е бил прозрачен, освен това не е направен и предварителен анализ за вътрешната ни консумация. „Булгаргаз“ ще изпадне в тежко финансово състояние“, прогнозира Александър Николов.

Сегашният изпълнителен директор на държавната газова компания Деница Златева е кадър на БСП – от 2009 до 2013 г. е депутат в Европейския парламент, след което е депутат в 42-рото народно събрание.

Тя е била вицепремиер в първото служебно правителство на Румен Радев, когато премиер е Огнян Герджиков.

Златева е сред любимките на президента Радев и е част от вътрешнопартийната опозиция на Корнелия Нинова, чиято приятелка беше, преди да я предаде.

Източник: Филтър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts