| | | |

Браво, момиче! Нургюл Салимова е на финал за световната купа

Нургюл Салимова се представи впечатляващо, класирайки се за финала на световната купа по шахмат в столицата на Азербайджан Баку.

20-годишната българка победи на полуфинала украинката Ана Музичук (с титли и в блица, и в ускорения шах) и постигна един от най-големите успехи на този спорт у нас в последните години.

Двете изиграха цели шест партии в борбата си, след като направиха две ремита и пратиха мача в тайбрек.

След две разменени победи в първите две партии българката се наложи в първата партия от втория тайбрек и стигна до финала след реми във втората. Там Нургюл ще се изправи срещу рускинята Александра Горячкина, която се състезава под неутрален флаг.

Другата отлична новина за Салимова е, че със стигането си до финала тя се класира и за турнира на претендентките за световната титла.

Надпреварата представлява турнир между осем състезателки, които трябва да определят претендентката за мача за най-ценната титла срещу китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се проведе през април 2024. Световната купа осигурява три места за турнира и едно от тях вече е за Салимова.

В първия тайбрек, който бе с времеви контрол 25 + 10, двете си размениха по една победа с черните. Първа Салимова успя да вземе точка, но във втората партия не успя да се добере до реми, с което да стигне до финала.

В първата партия от втория тайбрек с контроли 10 + 10 Нургюл игра брилянтно с белите фигури и тотално надигра съперничката си след класически приет дамски гамбит. Едва в 23-ия ход украинката призна поражението си и се предаде.

Във втората партия Музичук хвърли всичко в атака в търсене на обрата, но Салимова се защити по отличен начин и успя да стигне до ремито.

Гросмайстор Нургюл Салимова е шампионка на България за рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. Има европейски титли при девойките, както и световна до 12 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts