| | | | |

Нургюл е наше, българско дете, дете на България! Всички световни медии, които са стреснати, трогнати и…

“В своите многобройни (изненадващо и за самия мен) статуси във Фейсбук за успехите в турнира за Световната купа в Баку на отличната и прекрасна наша шахматистка Нургюл Салимова, аз съвсем съзнателно не споменах нито веднъж нейната етническа принадлежност.

Защото в случая това е без абсолютно никакво значение!

Нургюл е наше, българско дете, дете на България. А България не може и не бива да бъде мащеха за своите деца, да се отнася към тях различно. Патриотизъм идва от patria – държава, страна, но и родина, отечество.”

Това написа в своя фейсбук профил бившият депутат Николай Слатински и секретар по националната сигурност на Георги Първанов часове пред финала на световната купа в Баку.

снимка Архив

Ето го и целият пост:

“Нургюл е изключителен и в същото време самороден талант.

Следя нейните партии отдавна и още щом видях как тя блестящо започна своето участие в Баку, си казах – нека да помогна и аз България да разбере и оцени на какъв успех е способна една българка, едно невероятно българско момиче в това състезание.

Радвам се, (тук се шегувам), че Нургюл не ме подведе и не само достигна до финала, но има реални шансове, играейки днес с белите фигури, да сътвори последното и най-голямо чудо като спечели Световната купа.

Така че е само биографична и родова специфика от какъв етнос е Нургюл.

Главното и важното е – коя е нейната Родина. И че Нургюл е българка, представител на България.

Всички световни медии, които са стреснати, трогнати и очаровани от играта и красотата на Нургюл пишат само това – българката Нургюл Салимова.

Нургюл е толкова българка, колкото българин е другият наш шахматен суперталант Веселин Топалов. И тя също толкова успешно представя и представлява България сега в Баку, както Веско правеше това години наред.

И още нещо –в свой статус аз написах, че Нургюл е сама в Баку.

Исках да споделя мнението си, че това е абсурд – в един безкомпромисен свят, какъвто е шахматният.

Особено когато някои държави и най-вече Русия (нейните представители там играят под „неутрален“ флаг) присъстват с огромни делегации.

Русия използва шахмата за политически цели, надъхвайки съперничката на Нургюл във финала Александра Горячкина. Впрочем, чисто човешки Нургюл се отнася много позитивно към нея.

Исках да кажа, че Нургюл се нуждае от подкрепата на България – на България като държава.

Разбира се, не съм в кухнята на шахмата. Научих от ФБ-приятел, че на Нургюл се помага, че също така имаме и други силни момичета в шахмата, на които също трябва да се помага.

Вероятно сега, когато успехите на Нургюл са факт, те, тези успехи ще имат много бащи. Моята мисъл бе за тези успехи да дава своя принос и една майка – Майка България.

Разбира се, че не само Нургюл е български спортист от световна величина. Аз тук съм субективен, защото в детството си тренирах не без някои успехи шах.

А и шахматът е стратегическо-оперативна игра (отстъпваща по сложност само на стратегическата игра ГО), която освен игра е и наука.

Ненапразно Изкуственият Интелект излезе на световната сцена като ново Начало на човечеството, когато компютърът на IBM Deep Blue победи световния шампион по шахмат Гари Каспаров.

…………

Нека днес стискаме палци на (вече) гросмайстор Нургюл Салимова и се радваме, че в сивия и мътен поток от всякакви наши си, родни безобразия, едно наше, българско момиче шокира с играта си света на шахмата и го накара да ѝ се възхищава и да говори много позитивно за България.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts