| | | |

Четири жени делят милионите на убития Алексей Петров

Ще има ли женска битка за наследството на Алексей Петров! След убийството на бившата барета все повече се повдига въпросът кой ще прибере авоарите му!

Две жени и две дъщери се очаква да се включат в борбата за милионите, които Петров оставя като имоти, банкови сметки и фирмени дялове. Това показа проверка на “България Днес”.

Приживе екссъветникът в ДАНС успява да изгради застрахователна империя за стотици милиони. Като се добавят свързаните с нея фирми, имуществото набъбва още повече.

Петров е основател в редица емблематични компании и сдружения. Бившата барета е определяна като едно от най-знаковите лица на прехода, които са се превърнали в ключови фигури в бизнеса и политиката.

Бизнес историята на Алексей Петров започва още през 90-те години на миналия век, когато той е съдружник в един от ранните силови застрахователи “Аполо и Болкан”, с известни лица Румен Николов-Пашата и Златомир Иванов-Баретата.

По-късно партньорите си разпределят пазарния дял, а Петров основава нова компания, “Спартак”, с няколко спортни клуба, охранителни компании и негови колеги от Съюза на бившите барети.

След няколко трансформации дружеството се превръща в един от лидерите на застрахователния пазар, който само за м.г. обявява над 440 млн. лв. премиен приход.

Разделянето на застрахователния бизнес белязва отношенията на Петров с една от някогашните групировки – СИК и нейните представители.

“Имам сериозни заплахи от СИК”, казва през 2000 г. Алексей Петров на официалната си съпруга Мариана. По професия тя е счетоводител и отговаря за семейните финанси, а преди това работи като продавачка на щанда за обувки в ЦУМ.

Двамата с Алексей имат дъщеря Иглика, която работи в чужбина в областта на правото.

Към момента Мариана движи три фирми за търговия, преработка на селскостопанска продукция и реекспорт.

Семейните отношения между съпрузите се влошават, но двамата така и не се развеждат, въпреки че в живота на бившата барета се появява нова жена, разкриват запознати.

Ива Павлова се запознава с Алексей навремето покрай Съюза за стопанска инициатива на гражданите. Преди да поеме част от впечатляващия бизнес на приятеля си, тя продава самолетни билети в офис срещу Народното събрание.

В публикации за ъндърграунда се пише, че е била любовница на митичния Фатик. Петров решава да я вземе при себе си като касиер на “Спартак”. Така срещите им започват първоначално по служебна линия.

Павлова се превръща в дясната ръка на Алексей Петров и голямата му слабост. Ражда му дъщеря Диляна, която е кръстена на майката на бившия командос.

Момичето вече е на около 25 г. и притежава две фирми. Едната е “Соломон груп” за консултантски услуги, а другата е “Тора Сълюшънс” за електронна търговия и уеб дизайн.

Майка й Ива оцелява при стрелбата срещу Петров през 2002 г. на басейна “Спартак”. Босът и бодигардът му са ранени, но тя се отървава с драскотини.

Оттогава минава в сянка и избягва да придружава любимия си по заведения или светски събития. След това се превръща в успешна бизнес дама.

Близки до двойката я описват като интелигентна, комбинативна и амбициозна. Тя поема бизнеса на половинката си, докато Петров е в ареста по разследването “Октопод”.

Справка в Търговския регистър показва, че Ива Павлова участва в управлението на 7 фирми, една от които е застрахователна компания “Лев инс”.

Под контрола й са 50 търговски дружества – охранителни фирми, мандри, мебелни цехове, таксиметрови компании, туристически фирми, ресторанти. Бизнес дамата притежава фирма АС БГ ЕООД, която има дял в таксиметровата компания “Такси-с-експрес”, чиято собственост са такситата 1280.

Бизнес империята включва и много други компании в различни сектори – пенсионно и животозастраховане, охранителни фирми, дружество за управление на автомобилни паркове и джипиес оборудване, за оборудване на хлебозаводи, производство на биохрани и др.

Самият Петров не крие връзката си с Ива, с която живее повече от 25 г., и в една от последните си медийни изяви нарича “Лев инс” “много успешен семеен бизнес”.

Ако не е направил специално завещание, очаква се половината от авоарите, които са на негово име, да отидат в ръцете на законната му половинка Мариана. Другата половина би трябвало да се раздели на двете му деца.

Но дали ще стане точно така, или ще има борба за милионите, тепърва ще се разбере.

От таен агент до кандидат за президент

Освен бизнесмен Алексей Петров е и популярна обществена фигура.

Той е бивш служител и агент под прикритие на контраразузнаването, бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, но в последно време става преподавател по “Фирмена сигурност” в УНСС и основател на катедра “Киберсигурност” в Пловдивския университет.

Ролята му в обществения живот е важна и заради влиянието му покрай Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Работодателската организация в началото на т.г. беше в основата на блокираните промени в Кодекса за застраховането. Те бяха част от ангажиментите на България за влизането й в еврозоната.

След обвиненията по делото “Октопод” се пробва като кандидат за президент, но събира малко гласове.

В последните месеци се изявява като експерт с активна гражданска позиция. Участва в протест срещу скандален обиск на заведение в Пловдив.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts