| | | |

Политолог: Знам кога и защо ще се разпадне правителството. Радев лети свободно из облаците от яд….

Почти ежедневно в различни медии се появяват анкети с въпроса докога ще издържи правителството „Денков-Габриел“ и подкрепящата го коалиция ГЕРБ-СДС, ППДБ и негласно ДПС.

Най-много проценти са до местните избори наесен, по-малко – до ротацията, още по-малко – до европейските избори догодина през юни, за пълен мандат са 1-2 процента.

снимка Архив

Каква е прогнозата на доц. Стойчо Стойчев? Ще има ли трусове в управляващите при противопоставяне на кандидат-кметове от ГЕРБ на такива на ПП-ДБ?

А според доц. Стойчев президентът Румен Радев лети свободно из облаците от яд, защото беше забравил какво е да имаш срещу себе си едно мотивирано, сплотено и мобилизирано парламентарно мнозинство, което ако реши, може да му спретне един импийчмънт.

Ето какво още каза той в интервю за „Труд“:

-Наскоро споделихте пет шокиращи според вас твърдения, доцент Стойчев. Първото бе, че ни управлява тройна коалиция ГЕРБ-СДС+ПП-ДБ+ДПС, докато те упорито се наричат некоалиция, сглобка и други подобни…

-Няма значение кой как се нарича. Аз мога да се нарека финландец или камбоджанец, но това, че се определям като такъв не значи, че другите ме възприемат.

Тази тройна коалиция геостратегически потвърждава евроатлантическата ориентация на България. Това са проевропейските сили, които през 2009 година бяха в ГЕРБ или в старата десница.

ДПС винаги е било на тази позиция. Ако е имало някакви съмнения, че те са защитавали руски интереси, вече категорично няма. В парламента това са европейските, прозападни партии, които препотвърждават цивлизационния избор, който България направи през 1996-97 година, а и преди това.

Те не искат ревизия, не искат протакане и шикалкавене за еврото, не искат референдуми, ясно са заели страната на нападнатата от Русия Украйна.

-Защо тогава се срамуват да се нарекат коалиция?

-Ами по различни съображения. Най-вече заради нагнетената омраза между тези коалиционни партньори през последните две години, за което, разбира се, бяха виновни ПП.

Те просто се определиха като партия анти-ГЕРБ. А ГЕРБ не са имали нито такава риторика, нито остър тон, но има не малка част от привържениците на партията, които не искат да бъдат в коалиционни отношения с ПП-ДБ.

Дори преди изборите привържениците на ГЕРБ приемаха коалиция с ДПС за нещо по-нормално. Но се случи така, че коалицията трябваше да бъде между ГЕРБ и ПП-ДБ, защото много трудно се преглътна това, че ПП-ДБ трябва да са в коалиция с ГЕРБ, камо ли с ДПС.

Ако това бе съобщено, щеше да бъде връх. Цялата дандания с мандатите и ротациите бяха насочени да преглътне своенравният електорат на ПП-ДБ тази амалгама.

Да припомня, че амалгамата е спойка, но еднородна смес.

-Твърдите, че кабинетът Денков е много по-добър от всичките служебни на Радев и от кабинета Петков и че сегашното мнозинство е много по-смислено и почтено от мнозинството зад кабинета Петков?

-Да. Това мнозинство си гласува, върви си, в момента няма по-добър вариант за кабинет. Денков е прекрасен министър-председател, няма емоции при него, няма тръшкане.

И другият много подходящ министър в тази спойка е Тодор Тагарев. Той е пълното отрицание на Корнелия Нинова или на президента им Радев, които говорят едно за Украйна, а правят друго.

Тагарев е абсолютно почтен човек, казва си намеренията, никого не е излъгал. И тези, които са му гласували доверие да бъде министър на отбраната са с ясното съзнание, че той ще прави това.

Президентът в момента е загубил всякаква тежест, лети свободно из облаците от яд, защото беше забравил какво е да имаш срещу себе си едно мотивирано, сплотено и мобилизирано парламентарно мнозинство.

И всякакви истерии на Костадин Костадинов, на Корнелия Нинова и на президента, че това не може-онова не може, са абсолютно безпредметни, защото ние живеем в парламентарна република.

И Гешев не можеше да се махне – махнаха го за два дена. Конституцията не можеше да се промени – ще я променят.

Ако трябва, ще импийчнат и президента, той за това е толкова изнервен, защото вижда как стават тези неща, когато имаш такова мнозинство.

Доста хора дълго време паразитираха около невъзможността да се направи такова мнозинство в българската парламентарна практика.

В сегашната постройка има някои хора, които са безцеремонни, но то така и трябва. Като живееш в такива бурни времена – на война като на война.

Така трябва да се приключи и с паметника на съветската армия по същата причина – не защото е грозен, а защото страната, която той възвеличава, ни е обявила за враг, за неприятелска страна. И го повториха няколко пъти.

Това е като Стокхолмския синдром – той те мрази и те тероризира по всякакъв начин, а ти го обичаш и продължаваш да му крепиш паметника, та белким те заобича.

Видя се, че без Русия сме абсолютно на мястото си. Рухна мантрата за зависимостта от руския газ и от ядреното гориво.

На руснаците ние нищо не дължим, те каквото са взели от нас, са си го взели. Това е като един брак – развели сме се, точка.

Можело ли е да бъде друго? Можело е, но в един друг свят. А ние живеем тук и сега.

Така че това мнозинство е прекрасно и по-добро от него не може да има, защото е основано на здрав фундамент.

Предишното парламентарно мнозинство не беше такова, там БСП правеше интриги, ИТН – също, това са все партии, чиято роля е да саботират нормалното фукциониране на парламентарната демокрация в България.

-Има непрекъснато залагания колко ще издържи този кабинет – най-много проценти са до местните избори, по-малко – до ротацията, още по-малко – до европейските избори догодина през юни, за пълен мандат са 1-2 процента. Вашата прогноза?

-Докато продължава войната в Украйна, ще го има и този парламент и това правителство. Поне година и половина-две ще стои, защото краят й не се вижда, всяка една страна поставя неизпълними условия за мир.

Хората в управляващата коалиция може и да се мразят, но някой им е дръпнал ушите и то за добро. Като българският народ не можа, има някой друг, който да направи това и добре, че така стана.

А какви ще бъдат щетите на партиите, ще ги видим по-късно. Ясен белег за това ще бъдат местните избори и по съвсем друг начин – европейските избори. Доказано е от сравнителната политология, че на евроизборите най-силни са антиевропейските партии.

Така че Костадин Костадинов има шанса да реализира много евродепутати. Той иска да разваля Европейския съюз (ЕС), но ще отиде в Европарламента и това още повече ще го направи системен играч.

Както Ангел Джамбазки от ВМРО вече никого не скандализира с нещата, които говори и прави, съвсем скоро Костадинов ще бъде като него, поставен в релсите на нормалната демократична практика.

Партиите в парламента не са опасни, опасни са тези извън него, те правят революции, въстания и атентати. Като БКП.

-Според вас, доцент Стойчев, винаги в партиите трябва да прогнозираме наличието на предатели и шпиони, които ще се мъчат да разпаднат коалицията преждевременно. Има ли такива хора в сглобката?

-Не, при ГЕРБ и при ДПС няма. Това са партии, които за разлика от всички други успяха много добре да си подберат тези на публични длъжности.

Те стоят там, за да бъдат преизбирани отново и отново като депутати или кметове. Това са хора, които си пазят репутацията и не се замесват в скандали.

А когато е имало скандали, особено при ГЕРБ, изчезват моментално. И в ДПС е така – да си спомним какво стана с Христо Бисеров.

Единственият, който им тежи сега репутационно, е Пеевски, но той не слуша никой, той е достатъчни силен и демонстрира това непрекъснато.

Делян Добрев е алтернативен глас, но като казионна опозиция. Ако го попиташ трябва ли да се разцепи ГЕРБ, ще каже не, трябва ли да се смени Борисов – пак не.

ГЕРБ са го направили малко нещо като БСП – да има вътрешна опозиция. Както беше Янаки Стоилов навремето, Георги Кадиев беше трън в очите дълго време, те си стояха в партията, говореха по нейни форуми, но дойде Корнелия и ги разкара.

Тя не търпи такива неща, и без друго партията й стана джудже и депутат ще става само този, който я крепи, а не да й опонира на партийната линия.

-А в ПП-ДБ може ли да подозираме някой?

-При тях минаха доста врътки и хора като Настимир Ананиев останаха малко. Той би ги предал, както предаде Меглена Кунева, за него не се съмнявам, но те са един-двама такива.

Останалите, родените през 80-те години, са все хора, които са съвсем различни политици. Те са отишли там наистина нещо да свършат, стоят си на принципите и не си предават групата.

До последно ще държат фронта. За младите хора предателството е лошо нещо и тежи дълго време.

-Да минем на местните избори. В София ГЕРБ си мълчи, ПП-ДБ издигнаха наследника на тежък кадесарски род Васил Терзиев, а една нова коалиция „Синя София“ номинира Вили Лилков…

-… Прекрасно, това са двамата кандидати, които според мен ще отидат на балотаж, защото такъв със сигурност ще има.

Ако ГЕРБ правилно са си подредили картите, подозирам, че ще си издигнат кандидат на първия тур и който от двамата – този техен кандидат или Вили Лилков отиде на втори тур, те ще застанат зад него.

Съвсем в реда на нещата ще бъде ако кандидатът на ГЕРБ – както се говори, това ще бъде председателя на СОС Георги Георгиев – не успее да отиде на балотаж, ГЕРБ да подкрепи Вили Лилков, защото Терзиев така или иначе не иска тяхната подкрепа, той е алтернативата на ГЕРБ в София.

И както правителството стана с втория мандат на ПП-ДБ, сега Вили Ликов ще стане кмет на втория тур.

Защото ако ГЕРБ отсега подкрепят Лилков, е възможно да се повтори сценарият с Анастас Герджиков на президентските избори и ПП-ДБ да кажат, че Вили е скритият троянски кон на Борисов, дайте всички срещу него.

Смятам, че Борисов няма да направи това.

-Различните кандидатури на ПП-ДБ и на ГЕРБ не само в София, но и в страната, може ли да станат по някакъв начин предпоставка за сериозни сътресения в коалицията и да доведе до национален развод между тях?

-Няма. Как ще стане предпоставка, след като те първо отричат, че са коалиция?

Второ, независимо какви ги приказват, за двете формации ПП-ДБ и ГЕРБ е кристално ясно, че ГЕРБ е силен в цялата страна без София и в известен смисъл Пловдив и Варна, а пък ПП-ДБ точно там са силни и никъде другаде ги няма и затова не са си направили и структури.

Асен Василев им го е казал, като не дава пари за структури.

Като не ти дават пари да правиш структури в Хасково, например, значи че Хасково не ти е приоритет. Хем е роден град на Василев и той е координатор, но там няма нищо.

ГЕРБ са силни в малките градове и в някои областни центъра, ДПС е ясно къде са, БСП имаше два града – Перник и Русе, в Перник сегашният Станислав Владимиров няма да е кандидат на Нинова, а в Русе Пенчо Милков си мълчи и чака президентът да измисли нещо,

ако президентът обаче не си сгъне платната, защото в оня запис, дето изтече, Асен Василев обяснява как Радев краде кметове. Така че електорално ПП-ДБ и ГЕРБ нямат сблъсък.

-Като в доброто старо време напоследък всичко в България започна да се решава под уличен натиск…

-Да, но сега поне улицата не може да свали правителството, защото тази улица, която сваля правителства, в момента е в управляващото мнозинство. Сега се протестира по конкретни казуси.

Има проблем в съдебната система – отиваш пред Съдебната палата, а не ходиш да протестираш пред парламента да сваляш Бойко и от това съдиите и прокурорите да потриват ръце и да гледат сеир. Проблемът е в съдийските и в прокурорските решения – пред тях ще протестираш.

Така и става, като има проблем, нека има натиск по този проблем. Радушно приемам такива протести, когато са за определени искания или са породени от конкретни безобразия.

-Толкова ли не се намери човек от ГЕРБ да защити Вежди Рашидов?

-Който отдавна наблюдава политиката, знае много добре какви си ги приказва Вежди. Това не го прави лош човек, нито сексист.

Лично за Вежди това не е удар, той стигна върха в политиката като председател на парламента. Но ситуацията вече е различна, на някои политици времето им отминава.

Спомняме си навремето как на неизключен микрофон Даниел Вълчев и Пламен Орешарски си говореха да вдигат седянката, т. е. стачката на учителите. Санкции за това нямаше.

Но си спомняме и как лидерът на унгарските социалисти Дюрчани пак на неизключен микрофон каза: “Лъжехме от сутрин до вечер”. И оттогава не са идвали на власт. Така че времената се променят и може би сме на демократичния рефлекс на Унгария преди Орбан.

Кой е той?

Стойчо Стойчев е роден е в Шумен на 7 януари 1983 г. Завършва Софийския университет (бакалавър, 2001-2005 и магистър, 2005-2006. През 2010 г. защитава дисертация на тема “Европеизация на представителния елит в България: измерения и ефекти”.

Доцент в Софийския университет от 2018 г. Началник на кабинета на министъра на образованието и науката (2014). Съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България.

Доц. Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts