| | | |

СРАМОТА! Руското посолство поздрави Нургюл, у нас властта не я отрази

Властта забрави Нургюл Салимова, която няколко дни държа в състояние на еуфория българите с невероятния си успех в Баку – нито президент, нито премиер, нито министър на спорта поздравиха сребърната медалистка от Световната купа по шахмат.

Във всяка подобна ситуация държавните мъже са длъжни да поздравят състезателя, който печели победи под българския флаг.

Още повече, че България не е имала толкова значим успех в спорта от много дълго време. Имали сме много големи шахматисти – такива са световните шампиони Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

Такъв феномен досега не сме имали през цялата над 100-годишна история на шаха.

20-годишната ни “сияйна роза” (каквото е значението на първото ѝ име) донесе огромен успех на родината.

Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни родна представителка участие в турнира за претендентките за световната титла, който ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 година. Победителката в него пък си гарантира мач за световната корона.

Нургюл Салимова се завръща в България от Баку с полет през Истанбул, където ще остате ден-два. А след това вероятно с автобус ще се прибере в България в сряда вечерта или рано сутринта в четвъртък.

За разлика от нашите политици, Нургюл получи поздрави от руското посолство. На финала нашето момиче загуби от рускинята Александра Горячкина, която се състезаваше под неутрален флаг.

“Достоен съперник на Александра във финалния мач стана българската шахматистка Нургюл Салимова. В изключително упорита и трудна борба тя отстъпи първото място на рускинята и стана вицешампионка на света. Поздравяваме от сърце Нургюл и целия български шахмат с това високо постижение и пожелаваме нови победи!“, написаха от мисията на Москва.

“Познавам Нургюл лично – тя е изключителен патриот за България. Но не й се предлага никакъв път за развитие в бъдеще. И трябва да е много наивно момиче, за да остане да се състезава за България при тези условия. Тази ситуация рязко трябва да се промени, за да я запазим!”, казва социологът Ваисл Тончев пред “24 часа”.

Към този интелектуален спорт впрочем има огромно обществено внимание в целия свят – световните шампиони по шах ги знае всеки, а в световни форуми участват над 190 държави.

На 20 години тя е един от най-обещаващите шахматисти, но какво ще стане с нея, ако остане в професионалния шах, както самата тя иска?

След 10 години тя ще бъде без професия, без значим паричен капитал, без трудов стаж. Накъде, при положение че тя няма никаква подкрепа от държавата, защото сега 5-те български федерации по шах воюват помежду си.

В част от тях пребивават хора, които от години провалят нещата. През 2020 и 2021 г. дори не проведоха държавните първенства по шах, защото нямат възможност и не могат да го направят.

И въпреки това пак претендират да влязат в управлението на тази дисциплина, казва още Васил Тончев.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts