| | | | |

МаяМа, БСП и копейките ще вървят на турне с палатките: Общинският съвет в Пловдив ще решава съдбата на “Альоша”

Съдбата на паметника “Альоша” в Пловдив е в ръцете на общинския съвет.

Това твърди областният управител Илия Зюмбилев, след като Атлантическият съвет внесе при него писмо с искане за демонтажа на монумента.

В него се настоява незабавно да се пристъпи към премахването на монумента. Желанието на атлантиците е това да стане до предстоящите общински избори през октомври.

“Премахването и преместването на недвижима културни ценности със статут на паметници от „местно значение“ е в прерогативите на органите на местното самоуправление”, отговаря Зюмбилев.

Решение на местния парламент за премахване на Альоша беше взето в далечната 1996 г., но съдът го отмени.

Това решение е обжалвано от тогавашния областен управител пред Окръжния съд, който на 20 юни същата година го отменя като незаконосъобразно, позовавайки се на Конституцията и на редица международни спогодби.

Решението на пловдивските магистрати е потвърдено и от Върховния съд, припомня Зюмбилев.

Според него въпросът за собствеността на паметника не е водещ за премахването или запазването на монумента.

“В подкрепа на процедурата като областен управител направих необходимото обследване на статута на паметника и неговата собственост.

Установено е, че акт за държавна собственост никога не е съставян, нито по отменената наредба за държаните имоти, нито по сега действащия Закон за държавната собственост.

Затова поисках и допълнителна информация от Дирекция “Регионален държавен архив” – Пловдив, Министерството на външните работи и Министерството на културата.

Важно е да се подчертае, че от Министерството на културата ме уведомиха, че паметникът Альоша няма статут на единична недвижима културна ценност. А към днешна дата е важен определеният статут от Закона за културното наследство и неговата квалификация”, уточни той.

Той е пратил писмо до Общинския съвет в Пловдив, в което препоръчва конкретни стъпки, за да могат след това да се предприемат съответните дейности за неговото премахване или запазване

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts