| | | | |

Лют СКАНДАЛ се завихри между Асен Василев и журналист

Лют скандал се завихри за пореден път между журналистическата гилдия и финансовия министър Асен Василев.

След като направи опит да ограничи достъпа на репортери без изричен ресор “икономика” и или финанси до сградата на ведомството при пресконференции и брифинги, този път съпредседателят на “Продължаваме промяната” стигна и до странно тълкувание на Закона за достъп до обществена информация.

Журналистът от бюрото за разследвания “Бърд.бг” Димитър Стоянов алармира в сряда, че е станал де факто жертва на цензура, приложена от Асен Василев по питания, отправени от него към министъра за фалиралата Корпоративна търговска банка на габровския шмекер, избягал в Сърбия Цветан Василев.

снимка Архив

И за доказателство, че Асен Василев му отказва достъп до информацията, съхранявана в неговото ведомство, публикува откъс от изпратеното от “Раковски” 102, но само в онази му част, касаеща самия откъс.

Късно в сряда, малко преди полунощ обаче Асен Василев видимо се ядоса и изпрати гневно прессъобщение чрез чиновниците си по повод обвиненията, отправени от журналиста Стоянов:

“Във връзка с публикация на сайта BIRD.BG, в която манипулативно избирателно е пусната само последната част от отговор на Министерството на финансите на запитване на медията по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), предоставяме целия текст на отговора, който е изпратен на BIRD.BG на 18.08.2023 г.

За да няма подобни „извадки“ и манипулативни интерпретации на информации, предоставени по реда на ЗДОИ, отсега нататък Министерството на финансите ще публикува всички отговори по реда на ЗДОИ на интернет страницата си в рубриката “Открито управление”, написаха от МФ.

Действително са приложили и целия отговор на писмото, пратено до Стоянов, де факто с мотивите за отказа за информация, касаещи потенциалното нарушение на европейски норми.

Димитър Стоянов обаче никак не остава длъжен на Василев и днес го “хапе” още по-дълбоко:

“Няма да коментирам личността на Асен Василев! Излишно е. Действията на МФ обаче са друго нещо.

По мое мнение министерството отказва да огласи информация от изключителен обществен интерес, за да не се разпадне сгобката. Пазят Пеевски. Това обаче не е мой избор.

BIRD.BG никога не е разпъвал чадър над корумпета и няма да започне сега. По-скоро Атанас Чобанов би закрил сайта! Сигурен съм в това!

Ние няма да се превърнем в онова, срещу което се борим”, пише журналистът.

И се заканва да съди МФ на Василев:

“Правните доводи за отказа на МФ са неотносими към европейската практика! Скандално по същество! Преобладаващият обществен интерес е факт! А съдилища има и извън България.

МФ, дупе да ви е яко!

Какви са мотивите му да нарушат нашите права и правата на гражданите за нас не е важно за нас. Правата ни са нарушени! Нека това е ясно за Асен Василев и армията му нескопосани клакьори! Ще е дълъг рейд до ЕСПЧ”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts