| | | |

ОТМЪЩЕНИЕ: Васил Божков поръчал смъртта на Алексей Петров?

Отмъщение на Васил Божков е една от версиите, които са обсъждани на високо ниво в прокуратурата, МВР и ДАНС за убийството на Алексей Петров

Това обаче е само работна хипотеза и за нея няма доказателства.

Вътрешният министър Калин Стоянов вече обяви, че се работи по много и различни версии за покушението срещу бившата барета, включително отмъщение и неуредени финансови отношения.

Алексей Петров беше застрелян преди седмица с два изстрела в главата от маскиран мъж, който е избягал с колело. Местопрестъплението е горска пътека над кв. „Драгалевци“ в София, където Петров се разхождал с приятелката си Мирослава Михайлова, която е тежко ранена.

Васил Божков и Алексей Петров са сред знаковите лица на прехода в България. През последните 30 години пътищата им се засичат много пъти и винаги следват катаклизми.

След три десетилетия на върха в хазартния бизнес, Васил Божков беше ударен от държавата в началото на 2020 година.

Повдигнаха му куп обвинения като лидер на престъпна група, за данъчни измами, подкупи на държавни служители, неплатени такси към хазната и много други.

Това се случи през януари 2020 година. 6 месеца по-късно прокуратурата обяви, че има ново досъдебно производство срещу Божков, който вече беше избягал в Дубай. То е за 4 поръчки за убийства.

Първото е на Манол Велев, застрелян в главата пред офиса си през 2007 година. Конкурентът на Божков в хазартния бизнес почина през март миналата година след 15 години в кома.

Второто е на Йордан Динов от Благоевград, който също е свързан с хазарта.

Третото е на дама, която живее в Швейцария и името й не е познато в България.

Четвъртото е за опит за убийство срещу Алексей Петров, обявиха точно преди 3 г. от прокуратурата, без да посочват за кой атентат става дума

Към датата на стрелбата по Манол Велев Алексей Петров е офицер в службата за сигурност на МВР, още не е разкрит като секретен сътрудник.

По-късно, през 2008, вече е съветник на Петко Сертов в ДАНС и силният човек в агенцията. Точно тогава започва да се работи активно за покушението срещу Манол Велев, а следите водят към Божков.

Защо разследването не стига докрай остава тайна.

Според източници на „Филтър“ Алексей Петров е имал практика да започва разследвания, а след това да се среща с обектите и да се договаря с тях. Но документи и информация винаги са оставали у него.

Днес делото за убийствата срещу Божков е забравено. Спряно е преди няколко месеца, защото от Дубай отказват да съдействат на прокуратурата.

„Божков не се е изказвал по въпроса с убийството на Алексей Петров, за разлика от много други по-незначителни събития. Тогава реагираше същия ден – скъсаната оставка на Гешев, преговорите за кабинет, ареста на Бойко Борисов, протестите. От 25 май не е публикувал нищо в профила си във Фейсбук, откъдето общуваше с публиката“,

посочва негов бивш приближен, който редовно следи изявите на хазартния бос. Според него е възможно Петров и Божков да са имали контакти с посредници по въпроси с делата му у нас.

Алексей Петров е предлагал услугите си на обвиняеми и такива със запорирано имущество в последните няколко години. Не се знае колко от тях са влизали в отношения с него заради контактите му в съдебната власт.

Сложните отношения на Васил Божков с Алексей Петров са още от зората на демокрацията. През годините минават от приятелски отношения до остри конфликти.

Първият сериозен атентат срещу Алексей Петров е от 2002 г.

Тогава той е офицер под прикритие. Според мнозина скоро е трябвало да стане директор на ГДБОП. На 14 август същата година Алексей Петров напуска басейна „Спартак“, където има офиси и се среща с хора.

Излиза в 23 ч. заедно с жената до него Ива Павлова и още един мъж – Румен Пешев, който е застрелян пред дома си в София през 2006 г. Тримата вървят спокойно към колите си. В този момент от горичката до паркинга проехтяват изстрели. Алексей Петров се свлича на земята. Ива Павлова и Румен Пешев са леко ранени.

Охраната реагира със закъснение и започва да стреля към гората, но нападателите вече са избягали. Травмите по тялото на Алексей Петров са сериозни, но той оцелява. Въпреки че накуцваше години след атентата.

За покушението по-късно е арестуван Николай Добрев – Бай Добри. Той също е бивша барета. Служил в отряда заедно с Алексей Петров.

Когато напуска МВР, Добрев става шеф на охраната на Васил Божков. По време на атентата срещу Алексей Петров и при ареста му няколко месеца по-късно също е на служба при хазартния бос.

Заедно с него са арестувани още няколко мъже, сочени за извършители и помагачи при атентата. Делото така и не стигна до съда. Причините остават в архивите на разследването.

Но по разследванията има данни, че Алексей Петров и Бай Добри заедно са контролирали сводничеството в няколко столични хотела преди много години, но са се скарали за пари.

По-късно Петров заявява, че колегата му от отряда на баретите няма мотив да го убива.

Историята излиза за кратко наяве покрай показания по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров.

Отново там през 2012 г. свидетелят и бивш офицер от НСО Пламен Устинов говори пред съда за други сложни отношения на Алексей Петров с Васил Божков. Годината вече е 2006 г.

„Алексей Петров ми поръча убийствата на Васил Божков, Гриша Ганчев и Валентин Шотев“, заявява Устинов пред съда, макар че делото е за други обвинения.

Разпитът му продължава часове и приключва след полунощ. Все още се пази в папката на делото. В изявлението си Устинов си спомня, че през 2006 г. Петров му разказал как е поръчан от Васил Божков. Затова поискал Устинов да го ликвидира.

Причината е, че Алексей Петров бил убеден, че босът на „Нове Холдинг“ го е поръчал на бившия си гард Бай Добри през лятото на 2002 г. Устинов твърди, че докато работел в НСО, прекарвал почти цялото си свободно време на басейна „Спартак“ и бил гард на Петров.

„Пламен Устинов не е бил до мен. Никога не съм допускал човек, който живее във филми. Държал съм го на дистанция. Съмнявам се в неговото психическо състояние“, отговаря на делото Петров.

Тогава е категоричен, че винаги е бил в добри отношения с Гриша Ганчев и Васил Божков.

Вторият атентат срещу Алексей Петров е от 29 октомври 2015 г., когато не успяха да го убият с два гранатомета до дома му.

Тогава бившата барета излиза заедно с шофьора си, но се вози в супербронирана лимузина. 6 месеца по-късно е арестуван украинецът Роман Логвиненко, който по-късно беше осъден на 10 години затвор.

За издирване в Интерпол бяха обявени двамата стрелци Артьом Темпински и Максим Чорний, както и помагачът им Йевен Балков. Те са в неизвестност и до днес, а Логвиненко беше освободен предсрочно и експулсиран в родината си.

Според делото той е осигурил парите за мократа поръчка – 200 хил. евро, организирал е следенето на Алексей Петров и е давал съвети на сънародниците си. Един от свидетелите по делото срещу Логвиненко е Константин Бухлев, който днес лежи в затвора за убийството на варненски диджей.

Във втория атентат името на Васил Божков отново изплува, но чак през лятото на 2020 година. Тогава са арестувани Славчо Марков, който е адвокат на Васил Божков, и шефът на охраната му Веселин Балтов.

Това е второто разследване срещу хазартния бос. Един от свидетелите на прокуратурата е същият Константин Бухлев, който уличава Логвиненко като поръчител на атентата срещу Петров.

По разследването срещу Божков Бухлев е заявил нещо много любопитно, което беше изчетено в съдебна зала по време на разглеждането на мерките за неотклонение – че поръчката за покушението срещу Алексей Петров била на Васил Божков. Споделил му го лично Логвиненко.

Мащабната дейност и многото врагове на Алексей Петров ще затруднят разкриването на поръчителя на убийството му, казва източникът на „Филтър“. Досега не е намерена следа от килъра – дрехи, колело, оръжие.

В подобни случаи той е чужденец и вече е в чужбина или до 24 часа е убит, за да се скъса връзката с посредника. Затова работните версии на разследването започват да се градят от горе надолу, т.е. от възможен поръчител и мотивите, които има той.

Източник: Филтър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts