| | | | |

Росица Матева отговори на Копейкин: Британският посланик в България присъства на срещата в ЦИК, защото…

“Британският посланик в България присъства на срещата в ЦИК, защото той ни помогна да осъществим тази среща със “Смартматик”. Фирмата има централа в Лондон и чрез съдействието на посланика на можехме да осъществим тази среща, на която да присъства представител на “Смартматик”.

До момента ние бяхме разменили доста кореспонденция във връзка с необходимостта да се надгради софтуерът, който притежава държавата, защото за първи път ще се гласува на общи местни избори с машини и трябва да бъде доработен и развит този софтуер.

Единствените, които могат да го направят, това са създателите на софтуера, а именно – “Смартматик”.

ЦИК прецени, че само с писма няма как да се случи това. Трябваше да проведем този разговор, но за да пристигне някой от фирмата, ни трябваше и съдействието на британския посланик”.

Това обясни пред БНР Росица Матева, говорител на ЦИК, във връзка с проведена по инициатива на Комисията среща, на която са били поканени и са присъствали и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев.

Тя беше категорична, че срещата не е имала “заден план” и добави:

“Посланикът на Великобритания присъства само в това качество. Няма заден план. Разговорът беше проведен между ЦИК и “Смартматик”.

Г-жа Мария Габриел и Асен Василев присъстваха от страна на правителството, защото изборите са работа на цялата държава, според ЦИК са и въпрос на национална сигурност.

Не е по силите само на ЦИК да се справи с това. Изборният кодекс е предвидил и доста други органи, включително Министерският съвет, да имат участие в организацията на тези избори”.

По думите на Росица Матева софтуерът за изборите е собственост на българската държава, но за да бъде доразвит, ще трябва и съдействието на фирмата “Смартматик”.

“Ще ни стигне времето за подготовка на местните избори на 29-и октомври”, заяви в предаването “Неделя 150” говорителката на ЦИК и добави:

“ЦИК започна подготовка за местните избори веднага след приключване на работа по извънредните парламентарни избори на 2-ри април”.

“Едно от първите неща, които трябва да направят общинските избирателни комисии, е да определят броя на мандатите в Общинските съвети на територията на съответната община и тогава ще имаме информация колко общински съветници в цялата страна ще избираме, което се изчислява по определена формула, разписана в Изборния кодекс”, обясни още Матева.

От ЦИК не сме инициирали промяна на срока между изборния ден и балотажа, уточни тя:

“Преценката е на законодателя, ако реши да има промяна в Изборния кодекс. Там е посочено, че ако има балотаж, той трябва да бъде насрочен до 7 дни след първия тур. … И със 7-дневния срок ще се справим”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts