| | | | |

С малка червена чанта и двете деца Елена изчезна от живота на Станислав

МВР: Установени са на територията на друга страна, не са в Турция! Бащата: Искам точна информация, а не предположения

Съпругът й: Не е ограничавана в това да пътува, винаги е могла да отиде до Минск

Съдбата на 35-годишната Елена Станева, която изчезна в Истанбул, е обвита в мистерия. Въпросът, който хиляди си задават в социалните мрежи вече няколко дни, е какво точно се е случило с нея.

Следите на жената, 4-годишната ѝ дъщеря Сияна и 2-годишния ѝ син Кристиян се губят от 27 август, докато са в Турция. Бащата Станислав Станев все още не знае къде се намират. Преди дни неговият зов за помощ буквално взриви интернет.

“Ще преобърна света, за да ги открия, защото ги обичам повече от всичко”, казва той, впускайки се в истинска сага, за да разбере каква е съдбата на любимите му хора.

Версиите за това къде може да е днес Елена и какво точно се е случило, са разнопосочни. Сигурно е, че тя е напуснала хотела, в който са отседнали, към 22,30 ч на 27 август.

“Малкият плачеше и не можеше да заспи, тя ми каза, че ще слязат до долу на чист въздух, докато аз заспя и той се успокои – разказа пред “24 часа – 168 истории” Станислав. – Щяха да постоят за малко и да се качат. Хората избързаха да ме обвинят, че едва ли не е имало побой и тя е хукнала да бяга. Не бих посегнал на никого от семейството си.”

Заедно със сигнала в социалните мрежи Станев опита да ангажира турските и българските власти в издирването. За свое учудване той среща отпор в хотела, когато оттам му казват, че няма как да му предоставят записи от камерите, тъй като те са спрели да работят 3 дни преди това.

“24 часа-168 истории” изпрати запитване до хотела дали са предоставили въпросните кадри на бащата, или на властите, но отговорът бе следният:

“Станислав Станев и семейството му са наши чести гости и приятели. Случилата се негативна ситуация много ни разстрои. Помогнахме на Станислав да подготви молба до полицията.

Споделянето на записи от охранителни камери е забранено от закона. Не са споделени с никого. Властите не са ги поискали от нас, защото няма странни кадри (в отговора е употребена думата remarkable footage, чийто буквален превод е забележителни или очебийни кадри, но в случая смисълът е ясен – на тях няма нищо особено – бел. ред.). Камерите не ви засягат. Елена напуска хотела с децата си през нощта и не се връща. Това е единствената информация, която имаме.”

На 48-ия час турските власти информирали Станев, че не са прегледали записите от камерите на заведенията и магазините в района:

“Как е възможно? Има и други хотели по тази улица. Движението й трябва да е засечено. Пеша ли е тръгнала, в такси ли се е качила? Ако е такси, то има номер. Той може да се проследи и да се разпита шофьорът, или фирмата, за която работи.”

В социалните мрежи също възникнаха въпроси дали Елена всъщност не е избягала от Станислав. Бащата категорично отрича подобно нещо. Казва, че тя никога не е била ограничавана да пътува, където пожелае по света. Единственото му условие било да бъде внимателна, тъй като децата им са все още малки.

Той допълва, че, ако е искала да бяга или да напусне семейството си, е имала хиляди възможности да го направи на много други места, а не докато са в Турция. По неговите думи той работел и през по-голямата част от деня отсъствал, а тя била вкъщи с малките.

Според него те били едно нормално семейство, което е имало неразбирателства, но винаги стигали до консенсус. Запознали се в Беларус – родното й място, където той бил пилот от дълго време. Влюбили се силно и заживели заедно в Минск. Там се родили и двете им деца – Сияна и Кристиян.

На фона на тази идилична семейна картина е странно защо Елена тръгва от хотела само с малка червена чанта, в която са документът й за самоличност и паспортите на малчуганите.

Къде може да са те?

От МВР обясниха пред “24 часа-168 истории”, че са в друга държава: “Елена и децата й са обявени за международно издирване и се водят безследно изчезнали. Установени са на територията на друга страна, не са в Турция. Ангажирани сме със случая и го следим. Жената е жива и здрава. Дъщеря й и синът й също са с нея.”

От ведомството допълват, че тя “има право да запази местонахождението си в тайна към момента”, без да става ясно защо.

Бащата твърди, че не е уведомяван в коя страна е съпругата му. Казва, че всичко, което излиза, без да бъде проверено, влияе негативно на разследването и го саботира.

“Искам точна информация, а не предположения, защото става въпрос за най-важните хора в моя живот – казва той пред медията ни. – Трябва всеки да си свърши работата съвестно, за да бъдат намерени близките ми наистина.

Елена не обявява местонахождението си – с пълно право е, ако не иска. Тя обаче се търси с жълта бюлетина на Интерпол. Щом е с такава, трябва да каже къде е, с кого отива и колко време ще е на мястото, на което са я установили последно”.

Първият възможен вариант е жената да е отпътувала за родната си Беларус. Дотам се стига с директен полет от Турция, който трае 1 час и 30 минути.

Пред близки Елена споделяла, че роднините ѝ липсват, но смятала, че е по-добре децата да израснат в друга държава.

“Живеехме в Беларус повече от 15 години – разказва бащата. – Запознах се с Елена и останахме заедно в Минск, където по-късно се родиха дъщеря ни Сияна и синът ни Кристиян. Днес те имат двойно гражданство – беларуско и българско, но когато навършат 14 години, ще трябва да се определят като беларуси или българи. Така изисква законът.

Въпросът е защо си тръгнахме оттам. В буквалния смисъл на думата се наложи да напуснем страната за по-малко от 4 часа заради безопасността на семейството ми. Това е най-важното за мен. Свободата в Беларус е утопия.

Не искам да влизам в подробности на този етап, но ще отбележа, че в тази държава всеки един човек се следи под лупа. Войната Русия – Украйна също се отрази значително.

Беларус взе страна в конфликта. Руски войници провеждат обучения на тяхна територия. Има и бази на бойците на “Вагнер”. Цялата тази картина правеше бъдещето на семейството ми несигурно. Решихме, че трябва да напуснем страната.”

Станислав казва още: “Това, че Елена искаше да пътува до Беларус, по никакъв начин не е навеждало на мисълта, че може да изчезне безследно с децата от мен, без да ме уведоми. Дори да е решила нещо подобно, трябваше да поиска моето съгласие за дъщеря ни и сина ни.

Първо – никога не е била ограничавана. Дори планирахме как да отидем с колата близо до границата с Беларус, тя да се прибере до Минск с автомобила ни, а ние с малките да останем и да я чакаме колкото е нужно в района.

И двамата се опасявахме, че ако влезе с Кристиян и Сияна, ще я задължат да остане в страната.

Колата ни е с беларуска регистрация все още. Не сме я сменили, защото имахме планове тя да се върне дотам, за да си реши въпросите, които останаха. Имахме и много багаж.”

Кога семейство Станеви напуска Беларус?

Това се случва в началото на тази година, разказват запознати пред медията ни.

В опит да се изясни случая, “24 часа – 168 истории” изпрати запитване и до външно министерство относно информацията, че Елена е “установена на територията на друга страна, а не в Турция”.

Въпросите ни към тях бяха дали това е истина, защо се пази в тайна местонахождението й и как е напуснала страната без декларация за децата от бащата.

“Отправените от Вас въпроси не са в компетенциите на МВнР”, отговориха от ведомството.

Станев казва, че Елена никога не е била възпирана от него да пътува до Минск. Когато е искала, винаги е могла да вземе автомобила им и да отиде дотам.

Съобщението на МВР на практика изключва варианта тя да е в Турция или в България. Елена не говори нашия език и е живяла у нас само няколко месеца. За момента няма данни да е преминала границата и да е тук.

Не е изключено тримата все пак да са отпътували за друга страна, но така или иначе на границата е трябвало да покажат документите си за самоличност.

Ако наистина са установени някъде, жълтите бюлетини, с които се издирват тя, Сияна и Кристиян, трябва да бъдат свалени от сайта на Интерпол.

“Обичам я повече от всичко – казва Станислав. – Тя и децата са моят живот. Най-важното нещо за мен. Влюбвам се в нея всеки ден, защото нашата любов е истинска. Създадохме две прекрасни дечица. Възпитаваме ги добре. Дори да сме имали спорове, всичко е било разрешавано с нормален тон.

Надявам се пак да бъдем заедно. Децата ми са моята светлина в този живот. Без тях не мога да живея. Искам пак да ги прегърна.”

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts