| | | | |

Посланикът на Украйна у нас: Украинците не водят война, те защитават себе си и страната си. Искам да видя Путин…

Денят, в който Русия коварно нападна Украйна, е на-дългият ден в живота ми. Всичко се промени за един миг.

Задрънчаха прозорците, разнесоха се писъци, полетяха бомби. Синът, който пита: “Мамо, това война ли е?” Отговарям: “Това е война, сине”. Ето така започна най-дългият ден в живота ми, а след него още 560 дни, но тогава не го знаех.

Това каза посланичката на Украйна Олеся Илашчук в телевизионно интервю пред Десислава Банова-Плевнелиева по Нова тв.

“Инструментите на Путин са изнудване, убийства на хора. Имам едно желание – да видя Путин в Хага, възможно най-скоро”, добави красивата дипломатка, която освен диплома по международни отношения има и магистърска степен по клинично психично здраве и се е изявявала като сексолог в родината си.

“Мирът може да бъде възстановен в един ден, веднага щом Русия изтегли войските си от територията на Украйна, призната през 1991 г”, каза още посланик Илашчук.

Тя добави, че Украйна е много благодарна на правителството на България за подпомагането на украинските граждани.

“Моята лична история наброява повече от 50 герои и героини, загинали през първите 560 дни на войната”, каза тя. Изпратила ги в първите дни и “това много боли”.

Най-близките й хора останали в Украйна. Синът й бил студент първи курс. Българската земя я посрещнала топло – цъфнали дървета с мартеници. Тя също вързала мартеница.

На 23 декември миналата година украинският президент Володимир Зеленски подписа указа за назначаването ѝ за извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, а на 7 април тази година тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.

“24 февруари 2022 г., денят, в който Русия коварно нападна Украйна, ще остане завинаги в паметта на всеки, който го е преживял. Най-дългият ден в живота ми. Денят, който за повечето украинци се превърна в началото на най-големия удар, скръб и ужас.

Спасявайки се от руската инвазия, милиони хора напуснаха домовете си, разделиха се с близките си и изпитаха това, което мнозина са виждали само по филмите. Всичко се промени за един миг”, отбеляза Илашчук.

“Има една известна мъдрост, че лошият мир е по-добър от добрата война. Но тази формула не работи, когато една държава вече е започнала война и я води срещу съседна държава.

Не може да се говори за мир с агресор, дошъл на земята ти, за да те унищожава и убива теб, твоите роднини, приятели и съседи.

Днес украинците не водят война, те защитават себе си и страната си. Мирът в Украйна може да бъде възстановен в рамките на един ден, веднага щом Русия изтегли войските си от границите на Украйна, признати през 1991 година.

Русия трябва да се върне към зачитането на международните норми, споразумения и правила. В противен случай, руската агресия отваря пътя към варварството на Средновековието.

Едва ли има хора сред нас, които биха мечтали за такова бъдеще.

Следователно, възстановяването на мира е възможно само чрез връщане към справедливостта, преследване на международни военнопрестъпници и зачитане на международното право като единствен и най-добър гарант за стабилно бъдеще. За нас и нашите деца”, каза още украинската посланичка.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Нова тв

Similar Posts