| | | |

Провал за “Възраждане”: Не успя да разчисти пътя за референдум срещу ЕС и НАТО

“Възраждане” не успя да прокара по-лесното провеждане на референдуми чрез промени в закона.

Само 67 народни представители предложиха законопроекта им, като помощ дойде от 21 души от БСП и 10 от ИТН.

57 от ГЕРБ се въздържаха, масово това направиха и ПП-ДБ, от тях обаче имаше и 6 против, ДПС също бе против закона, Така окончателно 20 бяха против, а 100 се въздържаха.

Законопроектът на националистите съдържаше редица поправки в действащия закон, които щяха да позволят по-лесното провеждане на допитвания – чрез снижаване на изискванията, които правят такива инициативи възможни.

Най-същественото предложение в проекта обаче беше друго – да отпадне разпоредбата в закона, според която по въпроси, уредени в сключени от българската държава международни договори, могат да се произвеждат референдуми само преди тяхната ратификация.

Това засяга и договорите, с които България се присъедини към евроатлантическите организации – през 2004 г. в НАТО и през 2007 г. в ЕС.

По това време действащият закон за референдумите все още не съществуваше – той е приет през 2009 г. А сред основните цели, с които „Възраждане“ винаги се е рекламирала, е обещанието към симпатизантите й да организира допитвания именно за ЕС и НАТО.

За това напомни и партийният лидер Костадин Костадинов днес. При обсъждането на законопроекта той обяви, че българският народ трябва да решава чрез референдум всеки един въпрос, включително за членството в евроатлантическите организации. А действащият закон не позволява това да се направи.

Той използва и призива, който отправиха бившият президент Росен Плевнелиев и ексминистърът на външните работи Соломон Паси да се запише в Конституцията, че допитвания за ЕС и НАТО не могат да се провеждат.

Според Костадинов това предложение „потъпква демокрацията“, докато неговият законопроект я защитава.

„Крайната дестинация на тези инициативи е изваждането на България от ЕС“, отвърна му бившият социалист и настоящ депутат от ПП-ДБ Явор Божанков. Законодателните текстове били с лошо качество, категоричен бе той. И попита какво би станало ако всеки популист в България тръгнел да прави референдум.

А колегата му Искрен Митев обвини националистите, че използват референдумите, за да си правят предизборните кампании.

Той даде за пример проваления опит на „Възраждане“ да организира допитване в защита на българския лев, което фактически беше насочено срещу приемането на еврото от нашата страна.

Настимир Ананиев пък посочи, че националистите искат да прокарат инициативи в полза на Русия.

СЪЮЗНИЦИ

Позицията на „Възраждане“ получи подкрепа от ИТН. Хората на Слави Трифонов още са ядосани заради провала на референдума им от 2016 г.

Тогава не достигнаха само 12 хиляди гласа, за да бъде задължен парламентът да приеме резултатите от допитването – за въвеждане на мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и съкращаване на държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас.

Част от депутатите на БСП също застанаха зад законопроекта – социалистите обявиха, че партиите трябва да следят пулса на обществото и, когато е необходимо, да инициират допитвания.

За пример дадоха собствената си, доста спорна инициатива за референдум срещу т.нар. „джендър идеология“.

В крайна сметка, законопроектът получи одобрението на едва 67 депутата – от „Възраждане“, БСП, ИТН и независимият Радостин Василев. 120 парламентаристи от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не се съгласиха и така предложението пропадна

Любопитното беше, че едва 20 от тях гласуваха “против”, а останалите 100 се въздържаха.

Вероятната причина за това беше, че някои други идеи на “Възраждане” – например, да се намалят изискванията за местни допитвания бяха посрещнати благосклонно от мнозина депутати.

Те обаче вървяха в пакет с противоречивото предложение, засягащо международните договори, и затова също не можеха да бъдат приети.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts