| | | |

НАПРЕЖЕНИЕ: Полша сравни Украйна с “удавник”, Киев търси компромис за зърното

Украйна трябва да не забравя, че получава помощ от Полша

Това заяви полският президент Анджей Дуда на фона на задълбочаващия се спор между страните относно вноса на селскостопански продукти, съобщава Ройтерс.

Въпреки че Полша остава твърд поддръжник на Украйна срещу руската инвазия, двете страни са в противоречие заради неотдавнашното удължаване от страна на Полша на забраната за внос на украинско зърно, която според Варшава е необходима за защита на нейните земеделски производители.

“Би било добре Украйна да не забравя, че получава помощ от нас и да не забравя, че ние ние също сме транзитна страна за нея”, заяви Анджей Дуда пред журналисти в Ню Йорк след обръщение пред Общото събрание на ООН.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограниченията върху вноса от Украйна в петък, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за продажби в петте съседни на Украйна страни от Европейския съюз, сред които са и България и Румъния.

Забраната беше въведена, след като страните се сблъскаха с поток от евтин внос от Украйна, тъй като Киев изпитваше затруднения да доставя зърно на други места.

Докато Украйна призова за “конструктивен диалог”, говорител на Световната търговска организация потвърди, че Киев е предприел първата стъпка в търговския спор, като е падал жалба до международната организация.

Дуда заяви, че ако Украйна подаде жалба, Полша ще обясни ситуацията пред трибунала. Той подчерта, че забраната се отнася за вноса, но не и за транзита на украинско зърно.

“Има бизнес кръгове, които имат интереси в Украйна и биха искали да продават зърното възможно най-бързо и на възможно най-ниска цена. Ние трябва да се защитим от това”, отбеляза президентът на Полша.

“Бих го сравнил с нещо като давещ се човек… Давещият се човек е изключително опасен, защото може да ви повлече към дълбините… Той може просто да удави спасителя”, добави той.

Полша заплаши с възможно удължаване на забраната за внос на украинско зърно, както и с въвеждане на допълнителни мерки, ако Киев продължи със съдебните действия, предприети в Световната търговска организация.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в сряда, че към ограниченията могат да бъдат добавени още продукти в знак на несъгласие с плана, обявен от украинския премиер Денис Шмигал, за ембарго върху “някои категории стоки” от Полша и Унгария.

“Ние бяхме първите, които направиха много за Украйна, и затова очакваме интересите ни да бъдат разбрани. Ще защитаваме своите интереси с пълна решимост”, категоричен бе той.

“Не сме съгласни с каквито и да е процедури или съдебни дела срещу нас, защото това означава, че украинските власти не разбират дестабилизацията на полския селскостопански пазар”, отбеляза още Моравецки.

Киев същевременно призова трите източноевропейски страни, затворили границите с аргумента да защитят фермерите, за “конструктивен диалог” в името на “компромиса”.

Този компромис бе обявен вчера и според него износът на царевица, рапица, слънчоглед и пшеница трябва да получи разрешение от икономическото и земеделското министерство, в координация с внасящите страни.

Говорител на СТО потвърди, че Украйна е направила първата стъпка в търговски спор, като е подала жалба до световната търговска организация.

“Можем да потвърдим, че в понеделник вечерта е получено искане за консултации. Допълнителна информация ще бъде предоставена, след като искането бъде разпространено до нашите членове”, казва говорителят в имейл, адресиран до “Ройтерс”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts