| | | |

Костя, Сидеров и Евгени Минчев се събраха да бранят Руската църква СНИМКИ

Затварянето на Руската църква обедини лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, лидера на “Атака” Волен Сидеров и пиара Евгени Минчев, които протестираха заедно с десетки столичани тази сутрин

снимка Фейсбук

Множество хора се събраха на протест пред затворения храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като „руската църква“ в София. Под звуците на църковна музика прозвучаха призиви да започне подписка за отварянето ѝ, предаде БНР.

Според БНР хората са били стотици, според Дарик – десетки.

Заради протеста за около час беше блокирано движението по булевард “Цар Освободител”, след което хората се разотидоха. Подобна акция се планира и за следващата неделя.

Хора в расо, които заявиха, че са свещеници, отслужиха молебен и се обявиха за отваряне на църквата. Част от присъстващите обаче се възмутиха и заявиха, че тези хора не принадлежат към никой синод.

Храмът “Св. Николай Мирликийски” затвори врати след експулсирането от България на двама свещеници, които са извършвали шпионска дейност и са застрашили националната ни сигурност и интересите на страната ни – данните за това се съдържат в доклад на ДАНС.

Малко след това руската посланичка Елеонора Митрофанофа излезе с гневна реакция, а по-късно съобщи, че съдбата храма ще бъде решена от Руската православна църква.

Междувременно Русенският митрополит Наум съобщи, че храмът е собственост на Българската православна църква (БПЦ), заключването му от странични лица е недопустимо и следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен.

На протеста имаше политически лица, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“, Симеон Славчев от партия МИР.

Костадинов заяви, че е „възмутен“ и „погнусен“ заради изгонването на уличените в шпионаж свещеници.

„Няма доклад на ДАНС! Вие видели ли сте го този доклад? Защо говорите глупости!“ – избухна той, като обвини ДАНС, че „изпълнява нареждане на външни служби“ и заяви, че премиерът Денков трябва да бъде съден за държавна измяна.

Данните за противодържавна дейност обаче не идват само от ДАНС – свещениците бяха изгонени и от РСМ заради извършвана от тях шпионска дейност.

Не се чуха упреци и претенции към посланик Митрофанова, която присвои на РПЦ правото да се разпорежда с храма и да определи съдбата му.

Сред участниците в протеста беше също шоуменът и пиар Евгени Минчев.

снимка: Кадър

Мъж в расо се представи като иподякон Атанас Стефанов и каза, че служи в Стамболийски, отправи ултиматум към ДАНС до 24 часа да върнат руските свещеници и български и руски свещеници заедно да отворят православния храм, пише БТА.

снимка: Кадър

Това е същият човек, който се опита да нападне Кирил Петков и Николай Денков, когато през юни 2023 г. отидоха в президентството, за да получат втория мандат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts