| | | |

Денков контра, попари протестиращите миньори и енергетици

Денков е отказал категорично да бъде отложено приемането на териториалните планове за въглищните региони. Въпреки протестите и блокадите в страната това ще стане днес на заседание на кабинета, предаде БНР.

Среща между премиера акад. Николай Денков и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов се е провела в петък сутрин, обявиха във Facebook от двата синдиката. Tя е била по покана на министър-председателя, посочват от КНСБ.

Отговорите, дадени от Денков, не удовлетворяват синдикатите. Хората по места ще решават как ще продължават протестите.

„Президентът на КНСБ настоя правителството и партиите от управляващата коалиция да предприемат всички необходими действия пред ЕК за отлагане на срока за представяне на териториалните планове за справедлив преход“, информираот КНСБ.

От КТ „Подкрепа“ посочват, че очакванията на протестиращите не са се оправдали. И допълват, че правителството ще разгледа проектите на териториалните планове „с козметични промени“.

„Решението на правителството за одобрение на документите в сегашния им вид ще обезсмисли едно бъдещо споразумение на министър-председателя и синдикатите“, коментират още от синдиката.

„Загробването на българската енергетика е престъпление, което няма да позволим. Искаме да се създаде механизъм за капацитет или чрез друг подход да се гарантира сигурността на електроенергийната система“, посочват още от КТ „Подкрепа“.

Междувременно Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира пред журналисти, че фактът, че “всички държави в ЕС вече са подали своите териториални планове и се възползват от тези пари, потвърждава, че ние отново се бавим в нещо, което трябва да подпомогне тези региони”.

“И в Полша, и в Гърция, и в Чехия има подобни казуси, но те се възползват от тези средства, за да развият тези региони в друга посока.

Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата 2038 г.”, добави Рибарски.

“Ние виждаме, че политиката на ЕС по декарбонизация оказва пряко влияние върху тези централи, а именно цената на въглеродните емисии прави в момента тяхната енергия непродаваема.

Това са ефектите, които виждаме от тази декарбонизационна цел, която следва цяла Европа. Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове”, добави депутатът.

“Министерство на енергетиката няколко пъти се се срещаха с миньори, но когато няма диалог се стига именно до това”, коментира Рибарски протестите на миньори и енергетици.

Той посочи, че при тези обсъждания винаги се е апелирало за предложения от заетите в този сектор.

Всеки един план, който беше публикуван през годините, защото такива планове са изготвени и по времето на ГЕРБ – получаваха критика, добави депутатът.

Рибарски уточни, че териториалните планове са за намаляване на ефектите, които засягат хората, заети в този сектор. Той посочи, че 2038 г. е годината, определена за извеждане от експлоатация на топлоенергийните централи.

Не трябва да бъркате затваряне с извеждане от експлоатация. В момента няма одобрени териториални планове и комплексът не работи на пълния си капацитет и това е достатъчно, за да покаже ефектът от декарбонизационните политики, отбеляза той.

Преди седмица протест във връзка със съдбата на въглищните централи и бъдещето на енергетиката се състоя в центъра на София.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts