| | | |

Напрежението на срещата на властта с протестиращите ескалира: Икономическа полиция проверява двама от синдикалните лидери

„Икономическа полиция привиква хора от срещата. Заради това в момента имаме почивка. Тормозят хора, които протестират. Икономическа полиция звъни на хора, които са начело на протестите по време на срещата. Определено не е, за да ги пита дали са си платили данъците“

Това съобщи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Той не назова имената им, но каза, че Делян Пеевски от ДПС е поискал 15 минути почивка на срещата в парламента с представители на протестиращите енергетици, за да се изясни ситуацията.

Йорданов уточни, че единият от проверяваните е извикан вчера, а другият е потърсен по време на срещата в Народното събрание.

Според депутата от ИТН засега не се върви към консенсус. На срещата присъстват депутати от всички парламентарни групи без БСП.

Представители на “Възраждане” и ИТН също дойдоха на срещата с протестиращите енергетици в НС

Докато текат разговорите между политическите партии и представителите на протестиращите, Икономическа полиция звъни по телефоните и привиква представители на протестиращи

Тормозят хора, които протестират, каза още Йорданов.

Представители на парламентарните групи “Възраждане” и ИТН дойдоха на срещата с протестиращите енергетици в парламента, въпреки че първоначално беше обявено, че на нея са поканени само депутати от мнозинството, подкрепящо кабинета.

Това стана ясно от видео излъчване на началото на срещата, заснето от депутата от “Възраждане” Искра Михайлова.

Разговорът започва с призив за обединение на един от протестиращите енергетици, за да се направи най-доброто възможно за държавата, защото проблемът не е само на Стара Загора, но исканията са за изтегляне на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил:

“Дори вече и на необразованите хора, които не са чували за енергетика, е ясно какво е написано вътре. Ясно е, че мини и централи няма да има.

Така че – първото и най-важно нещо според нас е тези териториални планове да вземете решение да бъдат изтеглени, има достатъчно време. Три месеца да бъдат преработени – прозрачно, пред всички ни”.

През цялото време се опитваме да направим това, което е най-доброто за държавата, за вас и за вашите деца, заяви в отговор премиерът Николай Денков:

“Част от проблема е, че някои от исканията, които поставяте досега, няма как да бъдат изпълнени. И аз ще използвам това, че вече бяха поставени някои от тях, за да го кажа пределно ясно. 30 септември беше абсолютно последният срок да бъдат изпратени.

Те трябваше да бъдат допълнени преди повече от година. Бяха отлагани непрекъснато. И ако ние не бяхме ги изпратили на 30 септември, този разговор нямаше да има смисъл да се се състои, защото това означаваше, че средствата изчезват и ние нямаше за има за какво да ги говорим”.

Денков отбеляза, че протестиращите не са единни, а да се очаква от политиците пълно съгласие в предизборна кампания е изключително трудно.

Прякото излъчване е спряно по настояване на депутата от ДПС Делян Пеевски, с мотив, че разговорът не бива да се превръща “в шоу”.

На срещата журналисти не бяха допуснати.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts