| | | |

Заковаха го с ДОКУМЕНТИ! С решение на ЦК на БКП Евгений Дайнов е бил зачислен през 1982 г. за редовен аспирант

Евгений Александров Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година, показва неизвестен досега документ.

Документът, открит от изследовател на българските архиви, е бил изпратен на редакционния мейл на “24 часа”, който го публикува.

От него става ясно, че според решение N 216 от 11 март 1982 година на ЦК на БКП от 1 март 1982 г. под номер 5 е зачислен като редовен аспирант в Института по история на БКП Евгений Александров Дайнов по “специалността “история на комунистическото и работническото движение на националноосводобителните движения в Западна Европа след 1945 г.”

Като основания, които са оформили това решение на висшия орган на компартията, са приложени Биографична справка, автореферат на дисертация за служебно ползване от 1984 година, с който Евгений Дайнов получава научна степен “кандидат на историческите науки”.

Темата е “Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.).

Директорът на Института към ЦК на БКП Давид Елазар прилага биографична справка за новия редовен аспирант, в която като важни факти се отбелязва, че бащата Александър Дайнов е член на БКП, а майката Лидия Маринчевска е дъщеря на активен борец, съпругата му по онова време е “съветската гражданка” Аня Юриевна Майорова.

От партийната биографична справка се вижда, че Евгений Дайнов е завършил средно образование в Лондон, приет е за редовен студент в Оксфорд по специалността “Нова история и съвременни езици” колежа “Корпус кристи”, които завършва с диплома Първа категория за отличие.

Документите от Института по история на БКП обясняват и защо Иван Костов в качеството му на лидер на СДС се обръща точно към Евгений Дайнов някъде през 1996 г., за да го упълномощи да “установи политически контакти в Москва”.

Под изходящ номер 147 и някъде от втората половина на 1996 година, когато е пикът на кандидат-президентската кампания в България, ръководството на Съюза на демократичните сили “упълномощава лицето Дайнов Е.А. с ЕГН….

да установи политически контакти в Москва и да проведе консултации за посещение на Петър Стоянов – кандидат за президент на българската обединена демократична опозиция”.

Документът носи печат на СДС и подпис на Иван Костов, който по онова време е председател на Съюза на демократичните сили. През ноември Петър Стоянов печели убедително изборите.

“Истините се обявяват като доноси и се смачкват, което като историк ме възмущава”, пише човекът, изпратил въпросните два документа до редакцията на “24 часа”, и запазил своята анонимност

Има и лично обяснение на научния работник защо иска анонимност

– защото смята, че агресивността днес в българската политика е достигнала крайност, която отхвърляла другото мнение, зачерквала фактите от истинската история и подменяла биографии според настоящите позиции на един или друг гражданин.

Дайнов е основният идеолог за написване на Манифеста на републиката, който призовава , че днес няма ляво, няма дясно, а “наказателните бригади на модела # Кой, за да не бъдат разпознати “навличат различни по цвят идеологически дрешки.

“Докато си правим илюзията, че мафията може да е лява или дясна вие самите ще се караме помежду си по линията “леви-десни”.

Точно тази финална теза най-вероятно събра на 3 март 2016 г. при представянето на Манифеста заедно левите Татяна Дончева и Георги Кадиев, както и десният бизнесмен, собственик на медии и олигарх Иво Прокопиев на едно място.

Припомняме, че последните публикации във Фейсбук, в които професорът по политически науки в Нов български университет (НБУ)

проф. Евгений Дайнов нарича протестиращите миньори и енергетици “орки”, “диви орди”, “блатни твари” и “кръвосмесени джуджета” предизвикаха истинска буря в социалната мрежа.

Граждани се обръщат им ръководството на НБУ и питат ще има ли реакция.

Публични личности се заканиха официално да алармират всички български институции и да искат оставката или уволнението на скандалния преподавател, който си е позволил недопустим език на омразата срещу български граждани, данъкоплатци, работници.

Най-запомнящата се с използваните епитети публикация на проф. Дайнов по адрес на протестиращите продължава да се разпространява във Фейсбук и да събира обществен гняв.

Тя гласи: “Дивите орди, блатните твари, кръвосмесените джуджета не искали да преговарят с правителството, току-що разбрах.

Моля? Я, пак?

Някакви диваци, мразещи да са в Европа и искащи да са в Мухонасранкс, но не отиващи там, защото ги е страх от жените им – та точно тези подгизнали и плесенясали блатни диваци не искат да преговарят с правителство на страна – член на ЕС и НАТО?

Е, време е тази страна – член да им покаже защо е страна – член и защо те са презрени диваци, пребиваващи в перманентен ужас от жените си.”

Само този текст идва да покаже, че проф. Дайнов налага в обществото език на омраза, на нечовешко отношение към определана част сънародните си, на публична агресивност към една социална група, която се бори за своите права.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts