| | | |

Христо Иванов шикалкави: Рано е да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри

Рано е да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри, изказа мнение пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Този състав на кабинета беше излъчен в диалог между акад. Денков и Мария Габриел. Трябва да чуем тях. Нито една от двете политически сили, които стоят зад правителството, няма достатъчно гласове, за да наложи един или друг състав на МС.

Ще трябва да разговаряме. Добре е преди всичко акад. Денков и Мария Габриел да разговарят. Разбира се, там, където някой не си върши работата и за това има обективни оценки, ще се търси подобряване на решението”.

Според Иванов атаките относно конституционните промени не са към философията, а са за формата на търсене на начин как най-добре да стане.

“Това, което виждаме, е сериозен дебат, който приема целите на реформата и участва в усилието да намерим най-добрите решения”.

По думите му трябва да се прави разлика между отхвърлянето изобщо на необходимостта на реформата и нейните цели и това да се разговаря за това как да стане по-добре.

“Огромната част от становищата ясно приемат посоката, целите, необходимостта. Има дебат как точно да се случват нещата. Този дебат ще продължи.

Ние ще подходим много внимателно и с благодарност и уважение към всяко мнение и ще работим в тези 2 месеца за прецизиране на текстовете, за тяхното подобряване, отчитане и търсене на съгласие в професионалната общност”.

Само с големи области на съгласие можем да постигнем ревизия на обществения договор, категоричен бе Христо Иванов.

“Ние трябва много ясно да установим един принцип, който в момента структурно е леко замазан в настоящата уредба, и този принцип е, че носителят на съдебната власт, онази институция, която има първостепенно значение за правосъдието и трябва да бъде с най-високи структурни гаранции за независимост, е съдът. Ние трябва да постигнем това”.

По думите му един от големите проблеми е как да се осигури работещ модел, организационен, на вътрешно управление на прокуратурата, който едновременно да гарантира нейната отчетност и ефективност, и необходимата доза професионална автономия на всеки прокурор.

Този пакет не е война с прокуратурата и прокурорите, категоричен е Иванов и добави:

“Надяваме се прокурорското съсловие да се включи по-активно, приемайки необходимостта от промени”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts