| | | |

Човек на Слави се ожали: На фронта в МС са ПП-ДБ, а в НС диктуват ГЕРБ-СДС

Тръгнахме си от парламента, защото разбрахме, че комисиите вече са договорени

Така Ивайло Вълчев, зам. председател на партия “Има такъв народ”, обясни по Би Ти Ви защо парламентарната група напусна вчера пленарната зала.

Според него разпределението на ръководствата на комисиите би трябвало да се случва на пропорционален принцип, а не “ето ви на вас една комисийка”.

„След нас залата напуснаха БСП и „Възраждане“ поради една проста причина – установихме, че ръководствата на комисиите вече са договорени и разпределени по начин, който ние не намираме за правилен“

По думите му това не е абдикация, защото ИТН участват в работата на всички комисии.

„Това беше знак, който трябва да привлече вниманието. При така създалото се мнозинство в залата – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и вече с подкрепата на ДПС – очевидно е, че те имат достатъчно много хора вътре в залата, за да гласуват това, което сметнат за нужно.

Това, което можем да правим ние, е да даваме видими знаци за нещата, които смятаме, че не бива да се случват“, обясни Ивайло Вълчев.

Какво е разпределеното?

От 25 комисии 14 са за ГЕРБ, 5 за ДПС и 3 за ПП-ДБ. Три комисии – по туризма, българите в чужбина и гражданските организации – остават без председател.

„Имахме възможност да вземем ръководството на една комисия, което е логично като най-малката парламентарна група. Но това не звучи логично за групи като „Възраждане“ и БСП.

Според мен разпределението би трябвало да се случва по един пропорционален принцип“, на мнение е Вълчев.

Сега ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са взели основните комисии и едва ли щели да дадат на ИТН комисия, която има основна роля в законотворчеството.

В Министерския съвет като на фронта са се разположили главните сили на ПП-ДБ, а в парламента явно ще се случва това, което смята да прави ГЕРБ, каза Вълчев.

За ролята на опозицията допълни, че “това, което можем ние, е да се борим за това, което смятаме, че е нужно, и да даваме видими знаци за нещата, които се случват”.

За избора на управител на БНБ Вълчев обясни, че в групата им имат обоснованото усещане, че нещата вече са определени, договорките са постигнати, както и че за подуправители ще бъдат избрани тези, за които са били предположили.

Възможност за предлагане има, но едва ли предложението им щяло да бъде взето под внимание. Но пък опозицията за това е в залата да говори силно и да показва какво се случва вътре, каза Вълчев.

ИТН ще има свои предложения за бюджета.

Преди две седмици Асен Василев направил забележка към групата им, казвайки че той не ги учи как да пишат песни, така че и те да не го учат как се пише бюджет.

Ако напиша тъпа песен, това няма да доведе до фалирането на държавни дружества, до това да извади хора на улицата да питат къде са им парите, докато бюджетът може, отговори задочно Ивайло Вълчев.

По думите му бюджетът е силно пожелателен и авантюристичен и непропорционално разпределен.

За местните избори организациите на ИТН по места имат огромна автономност да вземат решения и почти навсякъде ИТН ще има кандидати, както и във всеки от големите градове.

За столицата кандидатът на ИТН се обсъждал в три софийски организации, които до няколко седмици щели да излязат с предложение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts