| | | | |

Шефът на ДАНС : Има риск за проникване на терористични организации у нас

Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на ДАНС Пламен Тончев, предаде БТА.

Той каза, че са проведени две заседания на Националния контратерористичен център в контекста на започналото на 7 октомври нападение от страна на палестинската терористична организация „Хамас“ срещу Държавата Израел и ответната реакция на израелските отбранителни сили – операция “железни мечове”.

Днес в 13:30 ч. е заседавал Националният контратерористичен център с представители на екипа за съвместна дейност, съставен от служители на МВР, ДАНС, ДА “Разузнаване“, служба „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ към МО, посочи Тончев.

Той увери, че към момента отсъства оперативна информация, включително и от партньорски служби, както и индикации за извършване на терористични нападения срещу израелски и еврейски обекти в Европа и в България.

Липсва информация за специфични планове и намерения на пребиваващи в България членове на рискови групи за извършване на посегателства спрямо израелски и еврейски обекти.

Шефът на ДАНС заяви, че експертите, участващи в срещата, са предложили да се запази действащото трето, ниско ниво на предпазливост за заплаха от тероризъм на територията на страната.

Реши се да се запази жълта предупредителна степен на готовност в МВР, ДАНС и всички служби, каза Тончев.

Запазва се степента на готовност за реагиране – жълто в МВР по охраната на обществения ред и държавните граници, с акцент върху сигурността на израелски и еврейски обекти, посолството на Държавата Израел, израелски религиозни обекти и еврейски културни центрове, летища, железопътни и автогари.

Запазва се жълта степен на реагиране за Министерството на транспорта и съобщенията. За всички останали министерства и ведомства степента за реагиране остава зелена, посочи шефът на ДАНС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts