| | | | |

Българин в екипа на ООН: Труповете във войната в Израел ще скочат до часове, готви се ужас

Има две основни неща, които в момента се случват. Преди всичко тече масирана подготовка за същинската военна операция, която ще започне. Подобно нещо никой досега не е виждал.

снимка: Архив

Това заяви в ефира на Нова телевизия Мирослав Зафиров, дипломат от ООН, участвал в преговорите между Израел и Палестина.

„Много е важно да не се допусне конфликтът да се пренесе на север“, казва Зафиров.

Положението със заложниците е много важен, всички са се фокусирали натам. Над 700 са жертвите, но за броя на заложниците, в изключително предварителни данни, става дума за около 100 човека“, каза той.

„Ние сме в състояние на война, такова нещо не е имало от години. Тази война е обявена от Хамас на Израел.

Ако някой смята, че ние ще се движим в рамките на това, което познаваме, ще бъде разочарован. Няма да се водят никакви преговори за прекратяване на военните действия“, разкри Зафиров.

„Целта на палестинските терористи е да стигнат до Йерусалим и „да го освободят”. Съмнявам се да стигнат до там. Знаете ли, че палестинците са взели заложници деца и дори бременна жена по предварителни данни“, разкри той.

„В Газа, колкото и елементарно да звучи, все пак живеят повече от 2 милиона. Не можем да говорим да бъдат унищожени всички. Те са цивилни и не могат да бъдат жертви на действията на Хамас“, каза той.

По думите му броят на жертвите ще скочи рязко, когато Израел започне мащабна военна организация.

Според него ООН в момента се опитва да осигури хуманитарен коридор за доставка на помощи.

„В момента тече подготвителния етап на тази операция. Това се случва в паралел с мощен артилерийски и авиационен натиск върху Хамас, а кога ще започне самата операция, няма как да кажа“, заяви Зафиров.

Той призна, че е убеден, че 90% от населението на Газа дори не е подозирало какво ще се случи.

„Доколкото ние разбираме, целта този път е Хамас и другите военни фракции, да бъдат унищожени, а военният им потенциал доведен до нула“, каза дипломатът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Getty Images

Similar Posts