| | | | |

ГЕРБ затапи Асен Василев: С лъжи няма да помогнете на Васил Терзиев

Много трудно е да се намерят разумни аргументи, с които на софиянци да бъде обяснена, наказателната политика срещу София, водена от държавата в последните две години и половина.

Опитите на министър Асен Василев сега, да помогне на кандидата им за кмет Васил Терзиев в търсенето на мотиви, са доказателство за безпомощност и първо публично признание за реваншизма и негативното им отношение към столицата ни.

Това заявиха в своя позиция от политическа партия ГЕРБ в отговор на информацията, която по-рано днес Министерството на финансите публикува.

Става дума за финансирането на Столична община от правителството на Кирил Петков.

Въпросът бе повдигнат тази сутрин в дебат между кандидатите за кметове на София Васил Терзиев на ПП/ДБ и Антон Хекимян на ГЕРБ.

Хекимян каза, че правителството на Петков е отказвало допълнително финансиране на столицата и че и изхвърлило построяването на метро до Слатина от Плана за възстановяване и устойчивост.

Терзиев отговори, че парите за метрото са били орязано от служебното правителство през 2021 година.

Към обяд днес Министерство на финансите изпрати до медиите позиция, в която се обясняваше как правителството на Кирил Петков е финансирало София и метрото.

От ГЕРБ обаче твърдят, че данните им не са истински.

Скандален е фактът, че по-рано днес Министерство на финансите публикува информация, която беше свалена за броени минути. По-късно беше разпространена нова позиция, със значително орязана информация”, пише в позицията на ГЕРБ.

“За да спестим продължаващото публично излагане, както на министър Василев, така и на кандидата за кмет г-н Терзиев, предоставяме всички факти:

През 2022 г. Министерство на финансите официално отказва искането на Столична община за предоставяне на допълнителни средства за градския транспорт, в следствие на огромния скок на горивата и намаления брой пътници заради пандемията.

Официалният законопроект за държавния бюджет, внесен от министър Василев, съдържа само ежегодната субсидия по регламент в размер от 15 млн. лв.

Предложението на Столична община изобщо не е отразено.

Заради това народни представители от ГЕРБ внасят предложение за промяна на средствата.

Предложението е обсъдено в Комисията по бюджет и финанси, като против него изказвания правят народните представители от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев и Искрен Митев, както и вицепремиерът Василев.

Предложението е прието само с гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“, ИТН и ДПС.

Стенограмата от обсъждането е публична на сайта на Народното събрание.

Изказванията на премиера Кирил Петков и писмото на Министерство на финансите, с които се предлага вдигане на цената на билета и намаление на интервалите на линиите, вместо предоставяне на средства от бюджета, са коментирани многократно и тях никой не може да отрече”, гласи още съобщението, изпратено до медиите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts