| | | |

Мария Габриел призна ще хвърчат ли министерски глави след ротацията ВИДЕО

“С премиера акад. Николай Денков от ден първи работим добре. Може да имаме различия но в името на общ приоритет намираме необходимия компромис.”

Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и вътрешен министър Мария Габриел.

Габриел, която трябва да поеме премиерския прост от Денков през пролетта подчерта, че ще продължи линията, която заедно са фиксирали “Кабинетът е “Денков-Габриел”, добави още тя.

Вицепремиерът отчете, че има предизборна кампания, има и различия между партиите.

“По-добре да прехвърчат искри и да се говори за тях, с прозрачност и диалог да се намират решения, а не да остават като нещо, за което няма отговор”, коментира Габриел престрелките между коалиционните партньори.

“С това правителство ще направим всичко възможно България да е член на Еврозоната 1 януари 2025 г.

Относно евентуална смяна на министри при ротацията й, тя каза, че акцент ще са резултатите от дейността на кабинета.

„Не тръгвам с презумпцията за смяна на министри. Имаме управленска програма, ние сме я приели. За мен е важно резултатите да са изпълнени в срок”, каза Габриел.

Според нея стабилността, която два това правителство, идва от неговите приоритети, решения и начинът, по който работи. Фактът, че вотът на недоверие срещу кабинета пък дава ясна заявка за необходимостта тази стабилност да продължи, но “решенията трябва да се взимат в диалог и да са адекватни според необходимостите на гражданите”.

Това правителство трябва да продължава не само с приоритети като Шенген и еврозона, но и теми които вълнуват гражданите в страната ни, добави Габриел.

За Шенген трябва да продължим да сме изключително мобилизиран и активни. Шенгенското пространство ще функцонира по-добре ако България и Румъния са част от него”, каза тя.

Бяхме първата държава, която отиде да прибере своите сънародници и бяхме много координирани с минтерството на транспорта, коментира тя изтеглянето на сънародниците ни от Израел след началото на сблъсъците в ивицата Газа.

И подчерта, че от ден първи е наредила да има кризисен щаб, а ситуационният център работи 24 часа, 7 дни в седмицата.

За нов полет в изчакване са около 20 човека. В момента, в който излетя последният самолет нямаше нито един българин на летището”, посочи тя.

За следващ полет, местата в правителствения самолет са 54, но това не означава, че няма да има помощ за нуждаещите се.

“Правителственият самолет ще лети докато има възможност и необходимост”, категорична бе Габриел.

Тя подчерта, че се надява да не се стига до регионална ескалация на насилието в района на Близкия Изток.

Би било несериозно да не сме подготвени и за миграционен натиск, затова ситуацията в Израел се следи много внимателно.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts