| | | |

Премиерът коментира критиката, отправена от Румен Радев към правителството ВИДЕО

В базата данни на МВР няма човек с името на предполагаемия български пленник на „Хамас”.

Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков.

Припомняме, че премиерът след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет обясни, че се проверява информация за българин, взет за заложник в Ивицата Газа. А информацията първоначално бе публикувана в The Wall Street Journal.

„В медиите излезе име на жена, за която се твърдеше, че може би е заложник. Това, което проверихме – в базата данни на МВР с български граждани човек с такова име не съществува”, каза той.

Относно критиката, отправена от Румен Радев към правителството, свързана с таксата, която България налага на транзита на газ към Унгария и Сърбия, Денков коментира следното:

„Вчера погледнах отново какво е написано в Конституцията за основните задължения на президента – да обединява нацията, но очевидно той е решил, че има други приоритети. Винаги съм казвал, че институциите трябва да работят заедно”.

„37 българи и членове на техните семейства са потърсили съдействие за евакуация от Газа от задграничните ни представителства в Близкия изток”, това обяви пък министърът на външните ни работи и вицепремиер Мария Габриел.

„Българските дипломати са предали списък с имената на тези българи и семействата им на израелските и египетските власти.

Евакуацията им на този етап обаче не е възможна, защото не е постигната договореност за отваряне на ГКПП Рафа“, отбеляза още тя.

„Дипломатите ни са в постоянна връзка с тези хора и са в готовност да им окажат съдействие за излизане от Газа“, увери вицепремиерът.

България има готовност и да евакуира дипломатите ни, ако това се наложи като миналата седмица Габриел е дала указания за повишаване на нивото на сигурност в задграничните ни представителства. „Следим ситуацията и сме готови да реагираме”, каза Габриел.

„До този момент в МВнР не е постъпила информация от официалните власти в Израел, че може да има български граждани сред отвлечените от „Хамас“.

Българското посолство в Тел Авив е в постоянен контакт с израелските власти и продължаваме да следим темата“, подчерта тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts