| | | |

След решението на Борисов: Ще хвърли ли оставка Денков, или само плаши?

Финансовият министър Асен Василев стои в основата на скандала с транзитната такса върху газа, срещу която скочиха Вучич и Орбан.

Това става ясно от последните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който снощи в Русе призна, че депутатите са били подведени да гласуват такова решение.

“Между първо и второ четене на законопроекта ни пробутаха един текст, който ни скарва с всички съседи. Изяснявам – не сме се съгласявали добросъседството с Турция, Унгария, Словакия, Австрия да го разваляме”, заяви бившият министър-председател в Русе.

Той изтъкна, че е притеснен от международната реакция на решението, защото от две от тези страни “зависим пряко за Шенген”.

Признавам си вината – да, сгрешихме и ги гласувахме. Гласували сме да се вдигне цената за “Газпром”, не да се караме със съседите, подчерта Борисов.

Припомняме, че в петък, 13 октомври, българското правителство въведе “енергийна вноска” върху цената на руския природен газ, транспортиран през българската газопреносната мрежа за Сърбия, Унгария, Северна Македония, Унгария и Австрия. И предизвика буря от гняв и възмущение сред до вчера приятелските нам страни.

Държавните ръководители бяха буквално втрещени от решението на София, което фактически означава косвен данък, който ще се плаща от крайния потребител в тези страни.

Влязлата в сила наредба налага такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през територията на страната по газопровода “Балкански поток”, като очакваните приходи за хазната са близо 2.4 милиарда лева на година.

Отделно ще има наложен акциз и на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, която работи с руски природен газ и ползва годишно около 400 млн. куб. м., което прави 4 млн. мегаватчаса.

Това означава, че рафинерията ще плати около 80 млн. лв. допълнително.

Мерките са включени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от българския парламент.

От думите на Борисов обаче става ясно, че депутатите не са вникнали в това, което гласуват и не са разбрали какво означава този документ за международния имидж на България.

Решението на НС е откровена провокация, пробутана от Асен Василев на българския парламент в късните часове на гласуване между първо и второ четете на законопроекта

“Делян Добрев каза, че сме го проспали. Прав е, трябва да се поправим”, призна Борисов.

Това е станало след 18 ч. вечерта, когато депутатите са били изморени и не са били прецизни към текстовете, които гласуват. “Мислите си, че е лесно, но не е. До среднощ карат, правят извънредни комисии”, разказа Борисов на русенци.

Той се обърна към Десислава Атанасова:

„Задължавам те да следиш този текст в Закона за енергетиката, с който ни скарват с всички държави. Зависим от много държави за Шенген, но ние гласувахме този текст”.

Борисов е прав да се притеснява, защото Белград и Будапеща приеха решението на София като враждебен акт.

Унгарският външен министър Петер Сиярто стигна още по-далеч – той обвини София в намеса във вътрешните дела на Унгария, нещо за което България никога досега не е била обвинявана – София винаги е поддържала дълготрайни приятелски отношения с всички балкански и европейски страни.

“Въведената от българските власти такса е “неприемлива” и е “още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия”, заяви с достатъчна острота Сиярто, а това на дипломатичен език означава само едно – да очакваме реципрочна ответна реакция от Будапеща.

Борисов възложи на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да внесе проект на решение за отнемане на дерогацията на “Лукойл” и тя обеща това да се случи следващата седмица.

“Ще задължим правителството в едноседмичен срок да отнеме дерогацията” обяви Десислава Атанасова.

“Имаме всички инструменти като държава към “Лукойл”. Факт е обаче, че по 1 лв. от нашите джобове отива в Руската федерация. Над 6 млрд. лв. от българския джоб са отишли при тях., каза Борисов.

Това решение на ГЕРБ ще изправи на нокти правителството, защото премиерът Денков заплашил Борисов и Пеевски с оставка, ако дерогацията бъде отнета.

Всеки път, когато депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внасял предложение да отпадне дерогацията, която ЕС даде на България за внос на руски петрол, премиерът Николай Денков е звънял на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, за да ги плаши, че ще подаде оставка.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts