| | | |

Делян Добрев каза какъв слух за 5 млн. евро се носи по жълтите павета, захапа службите заради докладите за “Лукойл” ВИДЕО

От дерогацията печели единствено “Лукойл”, гласувахме удължаването ѝ заради заплахи

Смятаме да поставим базите на „Лукойл” под контрола на Държавния резерв. Да не може „Лукойл” да ги държи само за себе си, а да дадем възможност на всеки вносител, който иска да съхранява в тях – да го прави.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

„Утре ще внесем отнемане на дерогацията на „Лукойл”, което го правим за трети път.

Защо Николай Денков и Асен Василев се борят със зъби и нокти за „Лукойл”, който печели 3 млрд. долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула?

Чувам, че е заради едни 5 млн. евро на месец. По жълтите павета се носи такъв слух”, посочи още той.

Добрев коментира и изказване на Атанас Атанасов, според който службите са видели „някаква опасност” в това да се отнеме дерогацията.

„Става въпрос за два доклада. Защо Атанасов говори само за единия? Първият доклад е 10 страници, който казва, че българската рафинерия може да преработва 90% от произвеждания нефт в света.

Обяснява се, че няма никакъв проблем още от следващия ден „Лукойл” да премине на неруски доставчици”, поясни депутатът.

Председателят на енергийната комисия заяви, че два дни по-късно се получава втори доклад от секретна агенция, който твърди, че „има едни рискове”.

„Въпросът ми е в тези два дни кой от тези 9 човека, които получават тези доклади, се обади на въпросната агенция и я накара да си коригира доклада.

Вторият доклад беше изключително неубедителен и противоречеше на първия”, е мнението му.

Вярвам на първия доклад, а не на втория, за който някой се обади и накара службите да си коригират доклада. Хубаво е точно тези служби да кажат кой е този някой.

За какво са ни тези служби, ако някой се обажда и иска докладът да бъде коригиран и те го правят, както му харесва”, допълни той.

На въпрос дали „Лукойл” е бил монополист по времето, когато Добрев е заемал поста на енергиен министър, той отговори:

„Имаше около 60% дял. За миналата година делът му от продажбите на вътрешния пазар е 96%. Тоест, миналата година внос на горива нямаше”.

Депутатът коментира, че и той има информация, че синдикатите на „Лукойл” заплашват да излязат на протест.

„На „Лукойл” хранилката е прекалено голяма. Свидетел съм на това как „Лукойл” в три поредни парламента си намираше мнозинство”, твърди Добре.

„Какво печели народът от руския нефт?

3 млрд. долара пращаме на режима на Путин. Уралският нефт е с високо съдържание на сяра. Затова, когато си заредим автомобила в чужбина, то е много по-добро от това в България.

Потребителят ще спечели от това, че горивото му ще е по-качествено”, заключи той за отмяна на дерогацията.

За „проспаната” ключова промяна, свързана със 100% монопол на „Лукойл” върху съхранението на горива, което позволява всички резерви да се съхраняват само в България, уточни:

„Това е проблемът, голямо проспиване. При 100% съхранение на горивата в България и при 92% собственост на складовете на „Лукойл”, означава, че ние по този начин правим „Лукойл” монополист. Всички бяхме подведени от Финансовото министерство и финансовия министър”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts