| | | |

Пеевски: Нечувано! Изборите ще бъдат опорочени, премиерът да понесе отговорност!

Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че в неделя не трябва да се гласува с машини и призова заместник-министърът на е-управлението да бъде освободен, съобщиха БНТ и БТА.

“Отговорност да понесе премиерът. Този зам.-министър е заснел с телефона си кодовете. Чакаме реакцията на МС. Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни ще свърши,” категоричен е Пеевски.

“Очакваме колегите от ПП веднага да се разграничат от този заместник-министър, а премиерът да освободи министъра”, настоя той.

“Това, което се случва, е нечувано в българската история. На практика, ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде”, коментира Пеевски.

“Това, с което ни запозна председателят на парламента, е как един заместник-министър си е заснел целия процес по сорс кода и сега някои имат двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата”, заяви Пеевски.

Той коментира, че очакват колегите си от “Продължаваме Промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) веднага да се разграничат от този заместник-министър.

Очакваме от премиера веднага да го освободи, не само него, а и министърът, заяви Пеевски и добави, че това, което се е случило в това министерство, е нечувано.

“Да видим каква реакция ще имат по темата и компетентните органи също. Някой иска да открадне изборите в България, добави той.

По думите на Пеевски в момента по тази тема, отговорност трябва да поемат министърът, заместник-министърът и премиерът.

“Заместник-министър, който е назначен от премиера, снима с телефона си компютъра със сорс кодовете, с които да манипулират машините. Затова сме повикали и ЦИК в момента, да се намери решение. Машини не трябва да има в неделя. Ако машините останат – тези избори ще са приключили и всеки кандидат ще ги обжалва”, добави Пеевски.

Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни логично, че ще свърши, посочи съпредседателят на ПГ на ДПС.

Пеевски бе категоричен, че няма друго решение, освен премахване на машините или отмяна на изборите на 29 октомври.

Той заяви, че в общините, управлявани от ДПС, се гласува с машини и няма никакъв проблем. Въпросът е процесът да бъде прозрачен и честен към всички, какъвто трябваше да бъде, а в момента не е, коментира още Пеевски.

Съпредседателят на ПГ на ДПС съобщи, че по останалите теми въпросите са зададени и чака отговори, особено за „Лукойл”. Всичко което чуваме досега е неубедително, коментира той.

“Българите трябва да знаят едно – в момента плащат 3 лева за литър гориво, а трябва да плащат 2,22 лв., защото трябва да им се върнат тези 73 ст. Всеки ден “Лукойл” ви краде 73 ст., българи, които могат да ви се върнат, ако се гласуваше днес законът. Но колегите ги няма.

Много интересно как мандатоносител и опозиция не идват на заседание на парламента. Нечувано. Такова нещо също не се е случвало.

Който отсъства е от коалицията “Лукойл”, от коалицията “Путин”. Но днес темата не е “Лукойл”. Днес темата е опасността да бъдат откраднати изборите, обобщи Делян Пеевски.

Изявлението му дойде минути след като от ИТН обявиха, че на председателски съвет ДАНС са предоставили доклад, според който зам.-министърът на електронното управление е записал хеш кодовете от машините за гласуване.

Скандалът се разразява два дни преди местния вот на 29 октомври, като машините и изборните книжа вече са разпределени на повечето места за гласуване в страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts