| | | | |

Последно или предпоследно: В София няма да се гласува с машини, забранено е да излизат от склада

Ако евентуално има някакво решение на Върховния административен съд, то ще е придружено с указания

След приключване на заседанието им в Комисията било получено писмо от “Сиела Норма”, че машините са напуснали склада. Това е станало без решение на ЦИК

Софиянци няма как да гласуват с машини, каквото е решението на столичната ОИК, тъй като с писмо е забранено машините да напускат склада.

За това бе категорична в предаването “Денят започва” на БНТ, председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

„Ако все пак е взето подобно решение, след като ЦИК е дала разпореждане машините да не напускат склада и да не бъдат транспортирани, с каква цел се прави това – попита тя.

Няма да коментирам решението на столичната ОИК, тя е получила нашето решение, видях, че е взела решението си след удостоверяване на несъответствието.

Избирателите да бъдат спокойни, има достатъчно хартиени бюлетини, липсата на машини не трябва да препятства вота, за мен това бе много трудно решение, но с тази информация и изслушването на министъра на е-управлението, това бе решението на ЦИК.

Всичкият труд за обезпечаването на машинното гласуване бе част от това трудно решение.

Аз виждам в момента само упреци към ЦИК, но отговорността не е само на Комисията, аз нямам обяснение защо са извършени тези действия от този зам.-министър, защо министърът не подписа това решение, а същият зам.-министърът.“

Според Нейкова утре в София няма как да се появи машина в която и да е избирателна секция.

Въпреки това вчера след приключване на заседанието в ЦИК било получено писмо от “Сиела Норма”, че машините са напуснали склада, но това станало без решение на ЦИК.

“ЦИК не е дала такова решение, как тогава са напуснали без него, не е ясно – коментира още Нейкова.

Когато това бе установено, свиках извънредно заседание и изпратихме писма, че машините незабавно трябва да бъдат върнати в склада. Попитайте МВР, не мога да кажа защо друг орган предприема действие без санкция на ЦИК. Утре не би трябвало да има машини в секциите.“

На въпрос възможно ли е Върховният административен съд да оспори акта на комисията, тя отговори утвърдително.

А на питане какво ще стане, ако Върховният административен съд постанови, че решението на ЦИК е неправомерно, Нейкова обясни, че заедно с това магистратите ще дадат и задължителни указания, които Комисията трябва да изпълни.

„Засега това са хипотези, гласуването е обезпечено дори всички да излязат да гласуват на 100%, при внимателно преброяване на гласовете всичко ще е наред“, уточни още председателят на ЦИК.

Самата тя още в началото обясни пред Георги Любенов как се е стигнало до самото решение, след като се запознала с преписката на ДАНС:

“На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на парламента с парламентарно представените коалиции, вицепремиера г-жа Мария Габриел.

Постави се въпросът за преписката и бе изслушан министърът на електронното управление, който каза, че не е приключила процедурата и че той няма да подпише такова решение.

Очаквахме да бъде изпратено до ЦИК до снощи и от неговото съдържание ставаше ясно, че към момента не е издадено решението, което по закон трябва да се издаде.

Така, въз основа на информацията от ДАНС и на тази, която получихме от председателя на Народното събрание, се взе това решение, държа да кажа, че доверието е изключително важно. В преписката се съдържат данни, които компрометират машинното гласуване.”

На въпрос какво ще стане, след като от министерството е издадено въпросното удостоверение, а ЦИК вече е взела решение за отмяна на машинното гласуване, тя потвърди, че това е така.

„Дежурният деловодител ни информира, че то е било от същия зам.-министър Михаил Стойнов, за когото се съдържаше информация в преписката на ДАНС – допълни тя.

Трябваше да поканите и представител на ДАНС – до каква степен има заплаха за националната сигурност, няма как при това положение да се каже, че всичко е наред.

Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито нареждане. В такава ситуация всеки друг орган би взел мерки.”

По думите й е много странно защо на 25 октомври е заснет хеш кода, “но в информацията на ДАНС има доста повече данни.“

„Няма смисъл да се създава допълнително напрежение, изправени сме пред една много трудна ситуация, която започна с информация от ДАНС, но представяте ли си, ако тя бъде представена и се неглижира – посочи още Нейкова.

Аз не съм специалист по национална сигурност, не съм IT експерт, какво трябваше да направя, да приемем с колегите информацията за сведение ли?“

Запитана дали вчерашното решение с двама от членовете на ЦИК е било срамно, тя отговори, че това не е така.

Според нея органите, предоставили тази информация, носят отговорност за нея.

Ние не обслужваме политически интереси”, бе категорична още тя. След което допълни, че не смята, че в неделя има заплаха за честността на вота.

Според нея на този етап не трябва да се говори за касиране на изборите.

Запитана как е овладяна снощната хакерска атака, тя посочи, че не е информирана да е имало такава.

„А ако е имало, деловодната система нямаше да работи, а това не се е случило“, аргументира се Нейкова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts