| | | | |

НЕ е шега: Искат да ви изкарват от жилищата ви, властта да решава дали ви разрешава или не ви разрешава да живеете в собственото си жилище и да решава…

Комунизмът се завръща с пълна сила, макар и от друга посока. Ако имате някакви съмнения – прочетете едно наистина смразяващо интервю на близкия до Васил Терзиев и “Спаси София” архитект Явор Панев в “Дневник”.

Това са напълно реални извадки от неговото интервю. Няма никаква шега.

Първият цитат е, докато Панев обяснява как затворените комплекси стават място за богаташи:

“За да овладее този процес, община Лодз възприе следния модел: Изважда живеещите от даден блок и го ремонтира изцяло. След това връща хората, но ги модерира, нещо като житейски инженеринг – в един вход се настаняват семейство с едно дете, възрастен мъж, млади семейства…”

Властта ви вади от блока, след което решава дали ще ви се разреши да живеете пак там. Вика му се “житейски инженеринг”. С цел да има “многообразие”. По-зловещо нещо не бях чувал.

Следващият цитат е за необитавани жилища:

“Този проблем в Барселона се решава с интересна политика.

Там, ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него.”

Отново – без шега. Панев иска, ако ви няма за 2 години, например отидете да работите в чужбина, общината да ви отнеме жилището. Но следва най-интересният цитат – какво ще прави с него!

“Сред много богатите хора, които са си купили жилища в центъра на Барселона и някои от тях ги държат празни, общината вкарва да живеят представители от различни социални слоеве.

Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности – обединени в многообразието.”

Класова борба – ще отнемане жилища от богатите, ще ги доставяме на бедните/маргинализираните.

Това въобще не са общоевропейски ценности, това с “обединени в многообразието” е просто един девиз, измислен за Европейския съюз от ляво-либералното статукво през 2000 г.

Този човек впрочем е толкова далеч от европейските ценности, че дори не го цитира правилно – официалният превод на български е “единство в многообразието”.

Това мото произлиза от латинска фраза, която значи да се намира единство покрай различните мнения. Тоест всеки е свободен да изразява мнение и да търсим най-добрия компромис за доброто на всички.

Перверзно е да се използва за ляво-либералната идея – да се смелят всички индивидуални мнения и да се превърнат в едно, което да се налага насила от властта.

Ако трябваше да измисля карикатура на либералното ляво, надали щях да мога да направя по-абсурдни изказвания. Би било смешно, ако не беше просто смразяващо, че се говори за такива неща.

Панев иска не просто общината да ви отнема жилището, а после да вкара вътре да живеят представители на “различни социални слоеве”!

Не мисля, че трябва да обяснявам какво значи това. Не казвам нищо против малцинствата или маргинализираните – говоря тук изрично за това властта да решава дали ви разрешава или не ви разрешава да живеете в собственото си жилище и да решава кои са ви съседите.

По-възрастните вероятно веднага ще се сетят за едни отминали времена, когато държавата е правила именно това, което препоръчва архитект Панев.

Това не е въобще шега работа. Тези хора не просто са сред нас, а са вече избрани и управляват.

Бърз поглед в интернет показва, че въпросният Панев отдавна е една от “звездите” на българското ляво-либерално НПО пространство.

Виктор Орбан каза преди около месец, че Брюксел се превръща в пародия на СССР. Колко е бил прав!

от фейсбук профила на Виктор Блъсков

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts