| | | |

Асен Василев представи проект на бюджета за 2024 година ВИДЕО

Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50% повече инвестиции. Инвестиционната програма се вдига от 8 на 12 млрд. лева.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на проекта на държавния бюджет за 2024 г. в Министерството на финансите.

Финансовият министър обясни, че бюджетът за догодина включва общо приходи от 77.6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева. Заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи. 11% ръст на пенсиите по Швейцарското правило.

Заложени са капиталови разходи от над 1 млрд. лева във Фонда за общински проекти, по който могат общините да кандидатстват, добави той.

“Това, което очакваме като увеличение на минималната работна заплата за следващата година е ръст между 10 и 12%”, съобщи той.

Заложени са рекордни инвестиции за над 12 млрд. лева за догодина. Заложено е също увеличение на пенсиите по Швейцарското правило с 11%, каза Василев.

По думите му към края на 2024 г. размерът на дълга няма да надвишава 48,9 млрд. лева.

Очакваме бюджетът да влезе в парламента за гласуване на 22 ноември, обяви Василев.

Ще има и разширение на пункта “Капитан Андреево“, където ще се изгради още един. Тези средства са предвидени в бюджета, съобщи финансовият министър.

Нарастват разходите за здравеопазване с 1,1 млрд. лева заради ръста на минималната работна заплата и вноските, които влизат в Здравната каса.

Минималната работна заплата и минималният осигурителен доход ще се увеличи от 780 лева на 933 лева, което прави 50% от средната работна заплата за миналата година, каза Василев.

Разходите за образование ще нараснат с 590 млн. лева за предучилищното и училищното образование, което включва и увеличение на заплатите. Предвидени са 63 млн. лева за увеличение на нормативната издръжка на дете, обясни Василев.

Що се отнася дали това парламентът може да направи по-нисък дефицит, това е възможно, просто трябва да решат кои разходи да махнат.

В рамките на следващите две седмици ще текат разговори и обсъждания по бюджета, включително и с парламентарно представените партии, поясни Василев.

“Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа.

Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% “, допълни той.

Сега планът е проектът да влезе в Народното събрание на 22 ноември и да мине цялата процедура преди колег

Според Закона за публичните финанси срокът за внасяне на проектобюджета в Народното събрание е края на октомври на предходната година, но заради местните избори депутатите отложиха този срок до 15 ноември.

Проектът предстои да се съгласува в Съвета за тристранно сътрудничество и да бъде одобрен от правителството.

По-рано днес синдикатът “Подкрепа” отправи критики към финансовия министър за това, че предлаганите от него промени в данъчните закони не са обсъдени в тристранния съвет. Те бяха приети на извънредно заседание на кабинета в понеделник, 6 ноември, което ръководеше самия финансов министър в отсъствието на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Министърът обяви, че проектът ще бъде внесен в Народното събрание на 22 ноември и затова очаква до месец след това той да бъде одобрен.

Посочи, че има около 10 дни до влизането в парламента – време, което може да се използва за калибриране, за да не се налага да се прекроява значително между първо и второ четене.

“Нямаме информация за заобикаляне на санкциите от “Лукойл”. Проверяваме информацията, която излезе в разследването на “Политико“, коментира той.

В отговор на въпрос министърът обяви, че въведените от средата на октомври такси за “Газпром” заради преноса на газ през България в посока Сърбия и Унгария са начислени и се очаква да постъпят в периода 15-25 ноември,

като министърът не пожела да разсъждава дали ще дойдат или не. “Нека не спекулираме, надяваме се да се случи, каза той.

За промените, предлагани в Закона за местните данъци и такси, която дава възможност общините да актуализират данъчните оценки на имотите на 2 г., министърът поясни, че ведомството му е само технически вносител на искането на сдружението на общините.

Напомни, че става дума за местни данъци, които се администрират и са в приход на местната власт.

“Ние сме технически вносител на промените за местните данъци, но те са направени от Националното сдружение на общините и са в ръцете на общините.

Промените в закона дават право на общините и по тяхна преценка да променят ставките”, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts