| | | |

Екшън: Група на Борис Бонев нападна общинарка на ПП-ДБ след драмата в СОС, плаши…

Страницата във фейсбук „Тук не е Амстердам“, известна като неофициална платформа на Борис Бонев, в която той изразява мнението си, но не лично, предупреди за риск от разпускане на Столичния общински съвет

„Днес не беше избран председател на Столичен общински съвет. По закон, съветът не може да функционира без да бъде избран председател на първото заседание.

Председателстващата по право Грети Стефанова некоректно обяви, че закрива заседанието и насрочва ново за след седмица, което също е нарушение от нейна страна, тъй като тя няма нито право да закрива заседанието, нито да свиква ново.

Ако не бъде избран председател, съветът не може да заседава, а ако не заседава в продължение на три месеца се разпуска и се насрочват нови избори за общински съветници“, предупреждават те.

Трите месеца са записани в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Член от него гласи:

Чл. 27. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 1995 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Общинският съвет се свиква на заседание не по-малко от шест пъти годишно.

Ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет.

Реално Съветът ще заседава след седмица. Юридически спорно е обаче дали това ще бъде второ заседание на СОС или просто първото ще продължи.

Хипотетично, ако след 3 месеца наистина все така няма председател, който да насрочи второ заседание, наистина може да се стигне до разпускане на СОС и нов вот – избори само за Общински съвет без такива за кмет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts