| | | |

Заради Асен Василев! С таксата върху руския газ “Булгартрансгаз” задлъжня с 260 млн. лв.

За 38 дни задължение на “Булгартрансгаз” да събира енергийната такса от “Газпром експорт” за транспорта на руския газ на българска територия, компанията задлъжня към хазната с 260 млн. лв.

Таксата бе въведена по идея на Асен Василев и “Промяната”, предложението бе внесено от Министерството на финансите и гласувано от парламента.

Заради тази такса президентът сезира конституционния съд, а политици от ПП-ДБ за пореден път го обвиниха в путинизъм.

Малко по-късно стана ясно, че предложените от Асен Василев текстове са сбъркани и натоварват с непосилни задължения “Булгартрансгаз”.

Наложи се народните представители да ги прегласуват.

С новата промяна длъжник вече няма да е “Булгартрансгаз”, а парите ще се събират на базата на информация от дружеството към Агенция “Митници”. Това обаче не отменя натрупаните задължения на “Булгартрансгаз” преди да се случи прегласуването и които са 260 млн. лв.

За първия етап – от влизане на закона за въвеждане на енергийната такса на 13 октомври до края на месеца, задължението възлиза на 140 млн. лв.

За времето от 1 до 20 ноември, когато депутатите отмениха този ангажимент с промяна в закона, “Булгартранзгаз” задлъжня с още 120 млн., или общо 260 млн. Това съобщи шефът на преносния оператор Владимир Малинов пред журналисти след среща на 9 газови оператори по вертикалния газов коридор.

Той благодари на всички парламентарни групи, че са осъзнали значението на преносния оператор и са променили по най-бързия начин законодателството, така че енергийната вноска да остане, но “Булгартрансгаз” да бъде освободен като данъчно задължено лице.

Тоест – не това дружество да събира таксата, която според някои наблюдатели е несъбираема.

Оказваме пълно съдействие на Агенция “Митници”, на НАП и на Министерството на финансите за предоставяне на цялостната информация за внесения природен газ в страната, както и за транзитно преминаващия, за да се осигури стриктното и точно изпълнение на закона, каза още изпълнителният директор на “Булгартрансгаз”.

Изменението в закона влезе в сила от този понеделник, на 20 ноември. Оттук нататък събирането й е функция на Агенция “Митници” и НАП, уточни Малинов.

“Разчитам с доброто сътрудничество с министрите на финансите и енергетиката да намерим най-доброто решение за тези вече натрупани задължение на дружеството към фиска”, каза още той.

Източник: Glasove.com

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts